HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Natuurlijk koken met van alles uit de natuur en de moestuin

Ondanks eerdere plannen werd het in 2020 door de Corona onmogelijk om elke maand op donderdag een kookdag bij de Hortus in Nijmegen door Nederlands Dis met meesterkok en natuurkenner Paul Hoftijzer te volgen.

Een rijke en kleurrijke oogst bij de Hortus Nijmegen

Paul Hoftijzer heeft zijn leven lang gekookt, vooral met planten, zaden en bessen die hij op zijn wandelingen in de natuur en in de tuin vond. Na afsluiting van zijn vele werk-activiteiten ruim 8 jaar geleden is hij begonnen al zijn verzamelde recepten en ideeën uit te schrijven. Zo ontstond de site www.nederlands-dis.nl met traditionele (streek-) recepten van vroeger en nu uit het hele Nederlandstalig gebied. Daarnaast werden gerechten voor mensen die weinig geld voor eten hebben op www.dora-besparen.nl geplaatst. Vroeger samen met een andere neef van Tante Dora, maar tegenwoordig alleen worden vrijwel dagelijks smaakvolle en fantasierijke recepten geplaatst die of voor weinig geld of met het pakket van de Arnhemse voedselbank te maken zijn.

Daarnaast heeft Paul Hoftijzer veel tijd gestopt in www.natuur-keuken.nl . Daar treffen we beschrijvingen met gebruik en plant & teeltadviezen van vele, vaak oorspronkelijke eetbare planten, die Paul vindt dat we hier in veelheid zouden moeten aanplanten. Erg handig voor iedereen, die ook vindt dat onze woonomgeving eetbaarder, natuurlijker en duurzamer moet worden.

eerlijk koken

Zo kan iedereen zoeken, ontdekken, koken en natuurlijk opeten met alles wat de natuur (en ook een natuurlijke moestuin) op dat moment in het jaar biedt. Dus in februari de eerste planten die in ons land uitlopen als kleefkruid, barbarakruid, meizoentjes, herderstasjes en nog veel meer dat we op onze zoektocht  in bijvoorbeeld op het prachtige terrein van de Hortus in Nijmegen zullen tegenkomen. Een maand later groeit en bloeit er met zekerheid veel meer eetbaars en kunnen we zeker ook genieten van daslook, dat in overvloed in de schaduw van de hoge bomen daar aanwezig is. En zo gaan we het hele jaar weer op zoek naar wat kenmerkend is voor dat moment.

In de vroegere kookdagen konden we zo ook sommige kneepjes van een ervaren kok  opdoen en kregen we ervaring met planten en gewassen, die we misschien wel kennen, maar waar we nog nooit mee gekookt hebben.

En gaan we natuurlijk ook wilde planten als kruid gebruiken als hondsdraf, peperlook of de mooie bloemen van boerenwormkruid.

boerenwormkruid

Dat alles kunnen we verwerken bij al onze ontdekkingen in soepen, sauzen, hoofdgerechten, maar ook voor toetjes, inmaak, jam, zoutzuur en chutney’s. En niet te vergeten geurige azijn en olie.

OOk broodjes bakken met open vuur hoort  bij natuurlijk kokenKookdagen zijn ook nu in 2023 (nog) niet bij een vernieuwende Hortus af te spreken. Maar eventueel wel op afspraak op een geschikte andere locatie.

Informatie over de kookworkshops bij Paul Hoftijzer: paulhoftijzer@gmail.com

 

Natuurlijk koken met alles uit de natuur en je tuin,

dus het jaar rond heerlijk koken en eten 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>