HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

JAM, SAP &  SIROOP van PRUIMEN

kroosjes vruchten

Er zijn nog best veel pruimen over om verder te bewerken. Naast wecken de drogen kunnen we er zeker jam van maken.

Vroeger werd jam gemaakt om zomerfruit tot de winter te kunnen bewaren. En omdat de suiker of honing daarvoor nog niet zo lang geleden eigenlijk behoorlijk prijzig was, werd jam nooit in grote hoeveelheden gemaakt. Daarnaast werd eerder vrij zoet fruit lang ingekookt tot stroop. Jam of misschien moeten we het wel over confituur of zoals het in ons land op de potjes jam staat “extra jam” hebben,  was en is daardoor iets exclusiefs.

aardbeienjam

Tegenwoordig is suiker erg goedkoop en is jam veelal een veelzijdige culinaire delicatesse geworden.

JAM MAKEN

Gebruik voor jam het liefst gaaf, niet overrijp fruit. Kies aromatische vruchten. Was de vruchten zorgvuldig en snij alle aangetaste plekjes weg.pruimen 1

Ontpit de pruimen, maar doe een stuk of tien pitten in een linnen zakje of een groot thee-ei.

PRUIMEN-NOTEN JAM

Voor 2 jampotten

  • ¾ kilo rijpe pruimen
  • wat pitten van de pruimen of 1 eetlepel bittere amandelen ( het laatste geeft meer smaak)
  • sap van 1 citroen
  • ½ kilo rietsuiker
  • 75 gram gemengde, gepelde noten ( amandelen, hazelnoten, walnoten, zonnepitten)

Halveer en ontpit de pruimen. Pureer het vruchtvlees.

Hak de bittere amandelen fijn en spot ze ( of de pitten) in een thee-ei

Voeg de citroensap bij de pruimenmoes, hang het thee-ei erin en breng alles al roerend aan de kook. Laat de massa op een laag vuur in ruim 25 minuten tot 2/3 inkoken. Zorg dat de prut niet aanbrandt.

Voeg dan de suiker erbij, breng opnieuw aan de kook en kook alles nog zeker 15 munten in. Doe dan een theelepel jam op een schoteltje of op de aanrecht. Loopt het niet meer uit dan heb je de jam voldoende ingekookt. Hak of maal de noten fijn. Haal het thee-ei uit de jam, roer de noten erdoor en laat alles nog 10 minuten. Doe de jam in goed schoongemaakte potten , maar roer daarvoor de jam nogmaals helemaal door.

pruimen-notenjam

SAP

Van pruimen maak ik niet veel sap. Als ik het wel doe is dat meestal om er samen met vlierbessen een kruidige wintersiroop mee te maken.

Je kunt een sap-stoomextractor gebruiken om pruimensap te maken, maar met een grote roestvrijstalen pan gaat het ook uitstekend.stoomextractor

Op twee kilo pruimen voeg ik het sap van 1 citroen en 1/3 liter water toe. De pruimen zijn dan al gewassen, gehalveerd en ontpit.  Verwarm het mengsel tot 100 ⁰C en laat het 15 minuten zachtjes doorpruttelen. Doe de massa daarna in een linnendoek en laat het sap rustig in een bak uitdruppelen.

2 kilo pruimen geeft normaal iets minder dan 1 liter sap.

pruimensap

VLIER-PRUIMENSIROOP

  • ½ liter pruimensap
  • 1 kilo vlierbessen
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • Wat foelie ( mag ook 2 gedroogde bloemen van boerenwormkruid zijn)
  • 1 ½ kilo rietsuiker
  • 20 gram citroenzuur

vlierbessen

Goed rijpe vlierbessen gebruiken. Was de vlierbessen in veel koud water. Haal de bessen los van de schermen ( met een vork gaat dat het beste).Breng de bessen met 1/10 liter water en de kruiden aan de kook en laat alles een kwartier op een zacht vuur koken. Passeer alles in een linnendoek , maar pers de vlierbessen vooral niet uit. Meet ongeveer een halve liter vocht af. En voeg hier een halve liter pruimensap bij. Of nog beter vul het vocht aan met pruimensap zodat je precies een liter hebt.vlierbessensap

Breng alles tot koken, voeg de suiker erbij en los alle suiker helemaal op. Laat de siroop afkoelen. Meng dan de citroenzuur erdoor. Vul er flessen mee.kruidige vlier-pruimensiroop

Vermengt met 6 tot 7 delen water heb je een heerlijke kruidige drank. De siroop smaakt ook lekker door een glaswarme kruidenthee.

ALOUDE KOOK- en CONSERVEERERVARING : NEDERLANDS DIS

 

pruimen 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>