HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GEPEKELDE DASLOOK BLOEMKNOPPEN

daslookpesto

daslookpesto

Er bestaan vele recepten voor daslook, maar het recept voor ingelegde daslook-bloemknoppen dat vroeger hier veel gemaakt werd is alleen zinvol als men in zijn tuin er erg veel heeft staan.

daslook bloemknop

Nu is het tijd voor de kleine knoppen van de daslook-bloemen. Hier beginnen ze inderdaad omhoog te komen. Kort voor de bloei, als de daslook bloemknoppen zijn nog steeds mooi en stevig zijn, kan men ze het beste oogsten. Ik heb al een jaar eerder deze daslook-bloemknoppen ingemaakt en ze zijn zo lekker,dat ik wil proberen er dit jaar iets meer te maken.

Eigenlijk is het erg eenvoudig en je kunt er zo’n lekkere salade meemaken. Trouwens er zijn nog veel meer mogelijkheden….

daslook-soep

daslook-soep

GEPEKELDE DASLOOK-BLOEMKNOPPEN

gefermeteerde daslookbloemknoppen

  • Daslook-bloemknoppen ( zoveel je kan missen)
  • Zeezout
  • Water

Men moet bij het oogsten wel er voor zorgen dat de helft van de bloemknoppen blijven zitten, zodat de daslook nog verder kan groeien en men ook volgend jaar daslook te oogsten houdt.

Verwijder zo mogelijk de stampertjes uit de knoppen, vul een pot met een handige draaideksel  3/4 vol met knoppen en bedek het met een zoutoplossing. De zoutoplossing maakt men het beste vooraf door 1 deel zeezout in 3 delen water op te lossen. Gaat het koud niet zo goed, kan men de oplossing licht verwarmen. Maar giet de zoutoplossing wel koud op de daslookknoppen en zorg dat alles onderstaat. Sluit de pot en zet deze zeker 2 weken op kamertemperatuur volledig in het donker weg. Tussen de twee en zes weken oud zijn ze op het lekkerst.

daslookknoppen in het zout

Later worden ze vezelachtiger en verliezen hun smaak. Dus maak niet meer dan je in een maand kan opeten.

BIJZONDERE INMAAK : NEDERLANDS DIS

Daslooktapijt

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>