HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HAZELNOOTSTENGELS UIT DE NATUUR OF JE TUIN

hazelaar

De hazelaar is in onze streken een oorspronkelijke struik of boom  uit de familie van de berken. De kern van de harde noot is eetbaar. Hazelnoot bloeit al vroeg in het voorjaar. Tegenwoordig kan je al in januari hazelaars zien bloeien, terwijl de plant dan nog geen blad draagt.

katjes van de hazelaar

katjes van de hazelaar

Hazelaar bloeit door de mannelijke katjes die al lang voor de winter aan de plant zaten en nu echt open staan, maar ook de kleine vrouwelijk bloemen, waarvan de rode stempels zeer opvallend zijn. De eerste bode voor de lente. De wind zorgt voor de bevruchting.vrouweloijke bloempjes

 

De vruchten zijn geliefd bij vele dieren als muizen en zelfs grote vogels. Je moet op tijd zijn om van de vele wilde hazelaars echt een goed maaltje noten te verzamelen.

Trouwens in vele steden staan Turkse hazelaars. Dit is een echte boom, met een soort stekelige plakkerige bolster, waar je de noten uit kunt halen. Vaak liggen er om heen veel op de grond. De vrucht van de Turkse hazelaar lijkt erg op de smaak van de wilde hazelaar.

De meeste te koop aangeboden hazelnoten komen van de teelt van specifieke cultivars, die vaak grote noten met minder vlies erom opleveren. Deze hazelaars worden altijd met netten beschermd tegen verzamelende vogels.  De smaak van deze noten is iets minder uitgesproken dan van wilde hazelnoten.

HET ROOSTEREN VAN HAZELNOTEN

Roosteren van de gepelde hazelnoten bevorderd de smaak. Dit kan je in een oven van 175 °C doen.

hazelnoten

Verspreid de noten op een bakblik. Plaats de noten in de oven. Roer na een minuut of drie met een pollepel de noten om. Rooster ze dan nog 3  minuten. Meestal zijn ze dan al voldoende geroosterd, je kunt de geur dan duidelijk ruiken. Rooster ze nooit te lang. Wil je ze zo eten strooi er dan wat weinig fijn zeezout over. Gelijk na het roosteren de noten uit de oven halen en op een theedoek storten. Door die heen en weer te wrijven verwijder je gelijk alle vliesjes. Nu niet te lang bewaren voor gebruik. Het is lekkerder om telkens als je hazelnoten nodig hebt deze kort voor het gebruik te roosteren. In een kleine gietijzeren steel- of koekenpan gaat het ook prima, maar dan moet je meer roeren of blijven schudden. Nu ook de noten niet te lang roosteren. Eigenlijk hoeven ze en moeten ze niet te kleuren.

commerciële hazelnootteelt

commerciële hazelnootteelt

Hazelnoten hebben een breed gebruik in onze keuken. In vele gebaksoorten worden hazelnoten gebruikt. Ze passen goed bij chocolade en koffie.

Friese dumpkes worden traditioneel van gemalen hazelnoten gemaakt.

Recept echte Friese dumkes:  https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/dumkes-streekproduct-friesland/

dumkes

In het Haagse kookboek  uit 1934 staat een recept voor een ander hazelnootkoekje:

HAZELNOOTSTENGELS

Nodig:

  • 200 gram bloem
  • 150 gram boter (kamertemperatuur)
  • 100 gram basterdsuiker
  • 1 eiwit
  • 150 gram hazelnoten
  • Snufje zout

Rooster de hazelnoten ( volgens het recept hierboven), haal in een theedoek de vliezen eraf en maal de noten in een molentje fijn.

Van de bloem, boter, suiker, zout en eiwit maak je in een deegkom een soort sprits deeg.

De hazelnoten na het malen erdoor roeren. Deeg uitrollen tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik.

Reepjes snijden van ongeveer  2 cm breed en 6 cm lang. Een bakplaat bedekken met bakpapier. Dun bestrijken met olie en de koekjes ongeveer 2 cm van elkaar leggen. De oven zeker 7 minuten voorverwarmen op 160 °C. De koekjes in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar bakken. De oven nadat de koekjes in de oven zijn nog wat lager draaien ( 125 °C). Ze hoeven nauwelijks te kleuren.

Warm van de bakplaat nemen en laten afkoelen.hazelnootkoekjes

  • Sommige mensen  voegen een beetje bakpoeder toe aan het deeg.
  • Halve hazelnoten boven op het deeg drukken ziet er mooi uit.
  • Half hazelnoten/ half amandelen smaakt ook lekker.

 

Andere recepten met hazelnoten op Nederlands Dis:

Hazelnootbrood, kijk op https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/de-noten-in-je-brood/

vloerbrood met noten & rozijnen

vloerbrood met noten & rozijnen

En bij voorbeeld chocoladepasta om zelf te maken, kijk op https://www.nederlands-dis.nl/snoeperij/chocoladepasta-met-veel-hazelnoten/chocopasta

 

PRODUCTEN ZO UIT DE NATUUR TRADITIONEEL GEBRUIKT: NEDERLANDS DIS

hazelaar

One response to “HAZELNOOTSTENGELS UIT DE NATUUR OF JE TUIN”

  1. […] info over de hazelaar en wat je ermee bereiden […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>