HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

JONG BERKEBLAD in een SALADE     UIT DE NATUUR OF JE TUIN

berk houtsnede

Berk is een boom, die door sommigen in het vroeger voorjaar wordt afgetapt om boom-sap te oogsten. Maar daarnaast is berk ook een van de bomen,die erg noordelijk in koude omstandigheden kan groeien en mede daardoor een boom die als een van de eerste bomen blad vormt. Als vaak nog als andere bomen kaal net als wij op de echte lente staan te wachten, dragen berken al rijkelijk blad. En ook het jonge blad van berk is voor ons eetbaar en zelfs opmerkelijk lekker.

berkenblad sla 1 neddis 2016

berkenblaadjes passen ook goed in een eenvoudige salade met ijsbergsla, salsa en brokjes mozzarella

“ WILDE” SALADE MET BERKENBLAD

berkenblad

berkenblad

Verzamel duizendblad, meizoentjes-blad en bloem, paardenbloemblad, salie, brandnetel, zuring en jong blad van linde en berk. Was ze en snij ze klein.

Maak dan een dressing van gelijke delen olie, grove mosterd, wat citroensap en wat kruidenzout.

Leg de brandnetel als eerste in de dressing en laat die koel 15 minuten staan ( dan prikken de rauwe brandnetel blaadjes niet meer – men kan ook met een deegroller eerst stevig over de blaadjes rollen).

Verdeel de wilde slablaadjes over een schaaltjes, giet er de dressing met brandnetel over en garneer met gekookte eitjes en eventueel wat stukjes verse kaas ( mag zeker ook eventueel verse geitenkaas zijn).  Afwerken met wat eetbare bloemen ( maartse viooltjes, meizoentjes, meidoornbloesem, bloesem van vruchtbomen als kers of pruim) en naar smaak wat licht gezouten geroosterde zonne- of pompoenpitten.

wilde salade met berkenblad

Op een mooie lentedag heerlijk als lunch met vers gebakken boerenbrood.

 

GEDROOGD JONG BERKENBLAD

Verzamel jonge net uitgelopen bladeren van berk. Maar pluk van elke berk maar een paar blaadjes. Nu staan er vaak meerdere berken bij elkaar, dus het is dan toch niet moeilijk om een voorraadje te verzamelen. Droog thuis op vitrage of droogramen de blaadjes op ene niet te warme droge plek. De blaadjes zijn meestal na een dag of 10 helemaal droog. Daarna in potten , droog en donker bewaren.

Men kan van berkenblad lekkere ( maar ook bloedzuiverende) thee zetten, maar drink hier maximaal 3 koppen per dag van. Anders is het te veel van het goede. Rijst of en ander graan gekookt in berkenthee smaakt ook erg lekker.

kruidenmengsel met gedroogd berkenblad

“VILLIKRYDD”

Op IJsland gebruiken ze gedroogd berkenblad in gemengde kruidenmengsel onder ander voor lamsstoofgerechten met kool. 

MAAT HOUDEN hoort bij ETEN VERZAMELEN IN HET WILD : ER ZIJN ZOVEEL ANDERE DIE DE NATUUR MEER NODIG HEBBEN DAN WIJ MENSEN

NEDERLANDS DIS

dubbel berk0002

 

3 Responses to “JONG BERKEBLAD in een SALADE     UIT DE NATUUR OF JE TUIN”

 1. Geertje schreef:

  Wat ziet het er mooi uit! En wat ik zo leuk vind is dat je hoofdzakelijk wilde eetbare planten gebruik in deze berken salade. Ik ga hem proberen. Bedankt!

 2. Hetty Bouma schreef:

  Beste mensen,

  Wil jullie bedanken voor deze goede informatie over het eten uit de natuur met recepten er bij..Ga het zeker proberen..

  Groeten Hetty

  1. paul hoftijzer schreef:

   Beste Hetty Bouma,
   graag gedaan en probeer gewoon uit wat je lekker vindt en wat niet

   geniet van het koken ( en op-eten),
   paul hoftijzer

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>