Kraailook of wilde look of ui groeit hier van nature en is op bepaalde plekken zelfs volop aanwezig. Alleen in het oosten en noordoosten van Nederland vindt men hem veel minder. In België vindt men deze plant niet in de Ardennen, maar wel langs veel beken en rivieren in de rest van het land.
Het is een op bieslook lijkende meerjarige inheemse plant die 30 tot 70 cm hoog kan worden. De nieuwe knoppen overwinteren onder de grond. Kraailook bloeit in de zomer , en de tweeslachtige staan op lange, recht , vaak paarse stelen in een losbloemig scherm. De bloeiwijze bevat vaak naast de bleke groenachtig witte, roze of paarse klokvormige bloemen vaak meer roze tot paarse broedbolletjes. Uit die broedbolletjes komen weer jonge kraailook-uitlopers, ook op de plant zelf.
De bloeiwijze of de broedbolletjes zijn eerst omgeven door een putachtig vlies, dat deze plant zo het uiterlijk geeft dat het getooid is met kaboutermutsjes.
Men kan zelf de broedbolletjes uitplanten, als men zelf kraailook in zijn tuin wilt. Maar plant ze wel snel, want de zaden hebben maar een kort leven.
Kraailook houdt wel van zon, maar groeit ook goed in soms wat schaduw, meestal op matig voedselrijke, liefst kalkrijke grond. Zoals op grasland op hogere delen van uiterwaarden, bermen, bosranden en in zee- en rivierduinen en dijken, stadswallen en spoordijk en wat rotsachtige plekken.
GEBRUIK
De (bieslook-achtige) stengels, de bloemen en broedknolletjes smaken heel zacht naar knoflook of ui. Heerlijk ( vooral niet koken) in salades, kruidenboters, kwarksausjes en dergelijke.
De jonge stengels in het voorjaar zijn het lekkerst. Maar ook nieuwe uitlopers, vooral uit de broedbolletjes smaken het hele jaar goed.
Ook lekker met kaas op een boterham.
RECEPTEN
KRAAILOOK-OLIE en KRAAILOOK-BOTER
Trek de broedbolletjes van een scherm voordat of net als die gaan uitlopen of in neutrale olie. Doe het samen in een weckpotje of een fles met een wijde hals.
Na drie weken in de zon aftrekken de kraailook er uit zeven en de olie gebruiken voor sla en om mayonaise op smaak te maken. De olie dan verder wel donker en koel bewaren.
KRAAILOOK-BOTER: De uitgezeefde kraailook kan men in een blender fijnmaken en samen met zachte boter tot een heerlijke kruidenboter verwerken ( eventueel wat peper en zeezout toevoegen).
Lekker op net geroosterde zaken : vis, kip of plakjes courgette en repen paprika.
KRAAILOOK IN DRESSING
Samen met een neutrale olie en citroen of andere citrussap past kraailook ( stengels en bloedknolletjes) heerlijk in een dressing.
Kraailook kan net als bieslook op het laatst over een ( tomaten- of bieten-) soep gestrooid worden.
ZEEVIS MET KRAAILOOKBOLLETJES
Men kan ook verse kabeljauw met fijngehakte kraailook bolletjes en peper bestrooien en een half uur voor het bakken of pocheren laten intrekken. Na het bakken of pocheren natuurlijk afwerken met wat sprietjes kraailook.
Men kan het pocheervocht van de vis, binden met een roux en deze op smaak maken met fijngehakte broedbolletjes, citroensap,peper en zout en room. Op het laatste weer wat sprietjes kraailook erover leggen.
PESTO
Ook in pesto kan men kraailook in plaats van knoflook gebruiken.
GENIETEN VAN DE NATUUR : NEDERLANDS DIS