HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KRENTENBOOMPJE       UIT DE NATUUR OF JE TUIN

Drents Krentenboompje in bloei

Vooral in het oosten van Nederland ziet men in Drenthe, Twente en de Achterhoek in het voorjaar de witte gloed langs bosranden en op landgoederen van de bloesem van het Krentenboomtje. Het is een plant uit de familie van de Rozen, waarvan je eigenlijk nu wel kunt zeggen dat het een inheemse soort is. Dit geslacht uit de rozenfamilie bestaat uit ongeveer 25 soorten struiken of kleine boompjes, waarvan de helft vruchten oplevert die men kan eten. De plant komt voor op het hele noordelijk halfrond waarvan de meeste afkomstig zijn uit Amerika ( waar de wilde vorm in veel gevallen uitgestorven is) maar er zijn ook een aantal soorten die uit Europa en Azië stammen.

De meest geschikte om te eten is Amelanchier Alnifolia. Maar hier groeien vooral het Drents krentenboompje ( A.laevis) en het Amerikaanse krentenboompje ( a. lamarckii). Beide leveren eetbare vruchten op, maar ook de bloemen zijn eetbaar. Het Drents Krentenboompje kan men in Drenthe zelf in het wild vinden. In Drenthe, Twente en Limburg kom je ook op meerdere plekken verwilderde krentenboompjes tegen ( die in de 19e en 20e eeuw zijn ingevoerd), naast inheemse soorten. Maar de soorten vermengen zich gemakkelijk. Tegenwoordig worden ze vaak geënt door telers aangeboden. In de Alpen groeit ook het Europese Krentenboompje (A.ovalis).

bloemen krentenboompje

Het krentenboompje bloeit vroeg in april – mei. De vruchten kan men het beste zo vroeg mogelijk in de zomer juni – juli verzamelen, want anders hebben vogels deze opgegeten.krenten van krentenboompje De vruchten zijn rijk aan Vitamine. Men kan er goede jam van maken.

Rijpe vruchten, 14 juni 2019

Door de vroege bloei is het een belangrijke voedselbron voor bijen en andere insecten. De herfstkleuren zijn vaak erg mooi.

herfstblad krentenboompje

Het boompje of struik groeit uit tot wel 10 meter is bladverliezend en houdt van licht vochtige zure of zandgrond. Het zaait zichzelf of door zangvogels gemakkelijk uit. De pitten in de vruchten zijn voor ons licht giftig, maar we lopen daarbij geen enkel risico omdat de pitten voor ons te hard zijn om open te breken.

GEBRUIK

Bloemen voor salades en om nagerechten smaak te geven of te decoreren.bloem krentenboompje

Blad en bast kan men het beste in september verzamelen om te drogen voor kruidenthee en medicinaal gebruik.

De vruchten kunnen goed gedroogd worden en als krenten gebruikt worden.

Men kan van de vruchten ook lekker jam maken en voor likeur en wijn zijn ze ook erg geschikt.

RECEPTEN

Bij de jam zijn de pitjes hinderlijk, maar net als bij bijvoorbeeld abrikozenjam is het slim om wel een aantal pitje met het inkoken van het vruchtvlees bijvoorbeeld apart in een groot thee-ei of een doekje mee te laten koken om de aparte lichte amandelsmaak af te geven.

Zelf draai ik de vruchten rauw door een roerzeef en kook dan ongeveer de helft van de pitjes aparte mee. Wat rode bessensap of verse rode bessen door de vruchten van het krentenboompje geven nog meer smaak aan je jam.

KRENTENBOOMPJE-BESSEN JAM

vruchten krentenboompje

de vruchten van het krentenboompje kunnen varieren in kleur van rood tot paarszwart

  • ½ kilo door de roerzeef gedraaide vruchten van het krentenboompje
  • Zeker 1/3 van de pitten van het krentenboompje apart in een doekje
  • ½ liter vers bessensap ( daarvoor heb je ongeveer 700 gram rode bessen nodig)
  • 1 kilo rietsuiker ( of geleisuiker)

De vruchten samen met het sap en de pitjes in een zakje tot 2/3 inkoken. De zakje met pitjes dan eruit halen. Suiker roerend toevoegen en oplossen. 8 tot 10 minuten bruisend laten koken. En vervolgens in schone jampotjes doen. Afsluiten en rustig op een houten blad laten afkoelen. De potjes na 10 minuten 15 minuten op zijn kop zetten. De afgekoelde potjes jam van een etiket voorzien en in het donker koel bewaren.jam krentenboompje

HEERLIJK ZO UIT DE NATUUR ( maar laat altijd veel achter): NEDERLANDS DIS

 

amelanchier krentenboompje

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>