HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

PIMPERNEL        een vergeten kruid     

pimpernel 1

Pimpernel stond vroeger in vele kruidentuinen en komt regelmatig voor in oude kookboeken. Tegenwoordig wordt het bijna nooit meer gebruikt en dat is echt jammer. Er bestaan twee inheemse soorten pimpernel de kleine en grote pimpernel. De kleine is veel geschikter om te verwerken en werd dan ook altijd als keukenkruid in kloostertuinen geplant. De grote pimpernel werd veel meer als artsenijplant gebruikt. Het is een vaste plant die het hele jaar groen blijft, dus men kan er als het niet vriest het hele jaar bladeren vanaf halen en verwerken. Pimpernel is een bijenplant, dus om die reden is het al goed om dit in je tuin te planten. De Bolster levert biologisch zaad voor zowel de kleine als grote pimpernel ( zaaien van april tot eind juni). Voor keukengebruik zou ik alleen de kleine pimpernel aanplanten.

Beide soorten zijn familie van de rozen.

De kleine pimpernel kan uitgroeien van 10 cm. tot bijna een meter ( maar dan alleen de bloeistengel). Het heeft een rozet  van geveerde bladeren. Kleine pimpernel heeft groenachtige bloemen.

In het wild te vinden in zeeduinen, kalkrijk grasland en bermen daarvan, dijken, drogere gedeeltes van uiterwaarden, dus vooral op niet erg bemeste, humusarme en kalkrijke gronden.

pimpernel blaadjes

Gebruik: rauw in salades, waarbij het een zachte komkommer-smaak geeft. En het blad wordt toegevoegd aan vele traditionele sauzen, soepen en stoofgerechten.

In paling in het groen is pimpernel een van de geschikte kruiden daarvoor : http://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/gestoofde-paling-paling-in-het-groen/paling in het groen 1

Maar ook in traditionele ravigotesaus hoort pimpernel thuis. Recept ravigotesaus is te vinden bij Ansjovis op Nederlands Dis: http://www.nederlands-dis.nl/dis/voorgerecht/zeevis-rondvissen-ansjovis/

ravigotte

Maar ook in apostelsaus of goethe-saus hoort pimpernel: http://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/kaas-melk-zo-groene-saus-of-apostelsaus/groene kruidensaus

RECEPT:

ZOMERWIJN met PIMPERNEL

Meng een fles niet te dure, droge witte wijn met 3 glazen niet te droge sherry. Voeg er naar smaak wat honing of suikerstroop bij. Vul een glazen kan met 8 stengels bladeren van kleine pimpernel, giet er de wijn en sherry bij. Laat alles in de koelkast minstens 2 uur trekken. Voeg er dan een handvol ijsklonten bij en schenk het op een zonnige dag bij de lunch of in de middag met wat lekker hapjes.

ROMIGE PIMPERNEL MAYONAISE

  • 1 eigeel
  • 100 cc mooie olie
  • 2 eetlepels azijn of citroensap
  • Peper & zout
  • 2 eetlepels fijngehakte pimpernelblaadjes
  • Eventueel 3 eetlepels zure room

Klop de citroen of azijn los met wat zout en peper. Klop er dan het eigeel door en klop het eigeel even door zodat het een soort crème wordt. Voeg nu druppel bij druppel de olie erbij, terwijl men blijft kloppen. Er vormt zich door het kloppen als alle olie opgenomen is ene vrij dikke mayonaise. Meng dan de fijngehakte pimpernel blaadjes erdoor en voor een extra romig effect en een zachtere smaak de lepels zure room.pimpernel mayonaise

Laat de saus even koel doortrekken voordat men het bij bijvoorbeeld gerookte vis gebruikt. Maar ook bij rauwe groente ( bleekselderij, radijs, worteltjes), gekookte eieren, gekookte vis of vlees en in een salade smaakt deze mayonaise erg lekker.

PESTO

In de traditionele keuken van hier maakte men tot voor kort geen pesto, maar als je lekkere pesto wilt maken, volg dan het traditionele Italiaanse recept met olijfolie, knoflook, parmezaan, pijnboompitjes en in plaats van basilicum natuurlijk pimpernelblaadjes. Eventueel nog wat peper en zout voor de smaak. Men kan in plaats van pijnboompitjes ook sesamzaad hier door wrijven.

pimpernel-pesto

APPEL PIMPERNEL SALADE

Trouwens een salade met wat pimpernel blaadjes, ui en stukjes appel met een dressing van olie, azijn, honing en wat Spaanse peper smaakt erg lekker. Vergeet er niet wat zout over te strooien.Appels

PIMPERNEL KWARK

En natuurlijk kan men met verse kaas, of kwark met pimpernel , wat daslook blaadjes en wat klein gesneden augurkjes een heerlijk broodbeleg maken. En bovendien erg lekker in gepofte aardappels.

verse kwark met pimpernel

EERT DE KRUIDENHOF : NEDERLANDS DIS

klooster kruidentuin

2 Responses to “PIMPERNEL        een vergeten kruid     ”

  1. nancy schreef:

    wat leuk al die wetenswaardigheidjes over kruiden ,ik las alleen niet wat voor soort smaak het heeft ….of heb ik het over de kop gezien? vr groet Nancy

    1. paul hoftijzer schreef:

      Pimpernel smaakt een beetje als de blaadjes van borage of komkommerkruid, maar dan iets kruidiger. dus zeker van wat ouder blad nooit teveel gebruiken. dan loop je het risico dat het te bitter wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>