HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

STROOPMOPPEN  & EIKEPLETSKES    STREEKSPECIALITEIT  NIJMEGEN & de ACHTERHOEK

ouderwetse bakkerij 2014 Neddis

MOPPEN werden vroeger overal gemaakt. Er zijn vele plaatselijke traditionele koekjes die men mop noemde. Weesper moppen van amandelen zijn heel bekend, maar ook in Delden en Nijmegen bakte men moppen. Werd er stroop in verwerkt dan had men het over stroopmoppen. Met een amandel erin heten ze pitmoppen.  Dus moppen is een heel ouderwetse koeksoort. Wat de binding met Nijmegen bij onderstaand recept is blijft vrij onduidelijk. Ik ken geen enkele bakker in Nijmegen die zich als unieke maker van dit koekje ( met natuurlijk een eigen oud familierecept! ) profileert.  Nijmeegse ( tenminste sommige) bakkers houden het bij Marikenbrood. Dat is een bedenksel uit de huidige tijd. Lekker is het echter wel!

STROOPMOPPEN ( uit Nijmegen?!):

nijmeegse stroopmoppen

  • ¼ kilo bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 100 gram stroop
Strooppot

Strooppot

  • 100 gram donkere basterdsuiker
  • 100 gram boter ( kamertemperatuur)
  • Glas melk of karnemelk
  • 1 theelepel gember
  • Snufje zout

Wrijf de boter in een deegkom tot een crème. Voeg er de stroop, suiker, de zout, de gember en de melk of karnemelk bij en klop het tot een taai vloeibaar geheel.  Zeef dan de bloem met de bakpoeder erover en meng alles tot een mooi deeg.

Zet het deeg een half uur afgedekt koel weg. Verwarm de oven voor op 180 ⁰C. Leg een vel bakpapier op een ovenplaat. Bestrijk die met wat olie of vloeibaar gemaakte boter. Vorm er een rol van. Snij met een mes er plakjes van 1 ½ cm. dik af. Leg de koekjes op het bakblik iets uit elkaar, want ze lopen bij het bakken zeker uit.

Bak de plaat deeg in 10 minuten licht bruin. Op een rooster af laten koelen. Afgekoeld in een trommel bewaren.

stroopmoppen

  • Zelf gebruiken we voor de stroopmoppen speltmeel, dat geeft de koeken een zachte extra nootsmaak.
  • In plaats van suikerstroop kan men de moppen ook met appel – of perenstroop maken. Ook erg lekker.
  • De traditionele stroopmoppen zijn voor onze huidige smaak, niet erg zoet en vrij zacht van smaak. Men zou de smaak kunnen aanpassen,maar dan zou ik de hoeveelheid suiker zeker niet aanpassen. Door er twee maal zoveel gemberpoeder eventueel aangevuld met een hetzelfde hoeveelheid speculaas- of koekkruiden krijgen ze wel meer pit.
  • Bovenstaande stroopmoppen zijn wel Nijmeegs, want ik heb ze zelf gebakken.

ACHTERHOEK

In de Achterhoek werden vroeger op bepaalde plekken pletskes gebakken. Ook vaak met stroop, maar er was ook een heel oud recept met naast wat boekweitmeel ook  eikenmeel door deze koekjes. Dus “Eikepletskes” uit de Achterhoek. Voor 1900 werd in de Achterhoek naast rogge en boekweit eigenlijk alleen maar spelt, naast beperkt gerst en haver geteeld. Tarwe vroeg vaak een zwaardere bemesting dan de gewone landbouw in de Achterhoek leverde.  In de pletskes zit geen extra smaakmaker, dus de koekjes zijn vrij zacht en vlak van smaak. Men zou er traditioneel fijngemalen anijszaad door kunnen mengen of eenzelfde hoeveelheid gemalen kaneel.

ACHTERHOEKSE PLETSKES:pletskes 1

  • 200 gram speltbloem of speltmeel
  • 50 gram boekweitmeel
  • 50 gram eikenmeel

    Eikenmeel

    Eikenmeel

  • 2 eetlepels bakpoeder
  • 50 gram suikerstroop
  • 50 gram grove greinsuiker ( of bruine basterd)
  • Wat zout
  • 50 gram reuzel of boter
  • Klein beetje karnemelk
  • ( soms een lepel speculaaskruiden)

Maak er een taai, maar kleedbaar deeg van. Laat het een uur of twee  ingepakt op een koele plek rusten. Rol het deeg dun  uit. Nu kan men twee dingen doen of de hele plaat deeg zo op een bakplaat met wat olie leggen. Of er cirkels van steken en die over de bakplaat verdelen.pletskes Oven op 160 ⁰C voor verwarmen, alles in ongeveer 15 minuten gaar  bakken.  De hele plaat direct na het bakken in stukken snijden en op een rooster laten afkoelen.stroopmoppen Heerlijk bij een kopje smudde-koffie.

 

Bak ook eens ouderwetse maagkoek:   https://www.nederlands-dis.nl/basis/snoeperij/maagkoek-ouderwets-gebak-voor-als-je-maag-opspeelt/

Maagkoek thuis gemaakt

Maagkoek thuis gemaakt

TRADITIONELE KOEKRECEPTEN : NEDERLANDS DIS

bakken 2

One response to “STROOPMOPPEN  & EIKEPLETSKES    STREEKSPECIALITEIT  NIJMEGEN & de ACHTERHOEK”

  1. Mark van Loon schreef:

    Een Nijmeegse bakker die deze moppen begin 20e eeuw maakte zat aan de Grotestraat, zie https://www.noviomagus.nl/h1.php?p=Gastredactie/Swelm/Frehe.html
    Ik ben benieuwd naar de bron van dit recept!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>