HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ROEREI MET KAAS EN VEEL GROENE KRUIDEN UIT DE KLOOSTERKEUKEN     

Vooral Karel de Grote heeft veel bijgedragen aan de verspreiding van kloosters met hun kruidentuinen door Europa.

klooster tuin ( ter apel)

In de eerste plaats werden deze kruiden en planten geteeld om zieken mee te genezen, niet alleen voor de monniken en nonnen, maar ook voor alle mensen die daar in de buurt woonden. Maar de kruiden en planten werden ook gebruikt bij de voeding van de kloosterlingen, zeker omdat een klooster op zich zelf zelfverzorgend moest zijn. In de gerechten uit de klooster-traditie worden dan ook altijd veel kruiden gebruikt.

In dit gerecht voor een kruidig gerecht met ei en kaas werd een stevige bos kruiden bewerkt.

Welke kruiden was afhankelijk van het seizoen en de smaak van de kok, maar met een mengsel van zuring, citroenmelisse, bieslook, peterselie, dragon, kervel, tijm en basilicum smaakt het erg lekker.

VELDZURING

VELDZURING

Citroenmelisse

Citroenmelisse

Basilicum of koningskruid

Basilicum of koningskruid

KRUIDIGE ROEREI

Nodig:

  • 1 ui
  • 8 eieren
  • 2 eetlepels room
  • Zout en peper
  • 100 gram belegen geraspte kaas
  • Wat boter
  • 125 gram gemengde kruiden ( ongeveer twee handen vol)

De kruiden schoonmaken, wassen en klein snijden. Ui schoonmaken en in ringetjes snijden.

Sla de eieren los, meng dat met de kruiden, de room, wat peper en zout en de helft van de kaas.

Smelt in een koekenpan de boter en bak  de ui zachtjes goudbruin. Voeg dan de eierenmassa erbij en bak alles soms roerend zo dat het begint te stollen.  Blijf nog steeds roeren als je aan het eind van de baktijd de rest van de kaas nog toevoegt en dit eventjes laat smelten.kruidenroerei met kaas

Serveren met een groene salade en uiteraard heerlijk vers bruinbrood.

TRADITIONELE KLOOSTERKEUKEN : NEDERLANDS DIS

kloostergang

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>