HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

LOOK-ZONDER- LOOK meer dan de smaak van ui UIT DE NATUUR     

look zonder look

Op mijn “wildpluk”-wandelingen kijkt deze plant me altijd meewarig aan  en ik kijk dan meewarig terug en laat hem gewoon zoals hij is. Want met mijn tuin vol daslook en bieslook, en look en ui-soorten die ik overal tegenkom en onze voortdurend aanwezige voorraad aan prei, ui , knoflook en pijpui had ik nooit een plant nodig die het look-element in mijn koken moet vervangen. En zo nemen we gewoonlijk weer afscheid van elkaar en gaan onze eigen weg.

Maar gisteren niet. Na wat research over de kookmogelijkheden met look zonder look moest hij en wat familieleden van hem mee, naar huis , naar mijn keuken.

En daar is hij nu verwerkt tot een simpele look-zonder-lookboter.

Nodig:

 • 100 gram roomboter ( op kamertemperatuur)
 • 100 gram look-zonder-look blaadjes
 • Zee- of steenzout naar uw smaak

Was de look-zonder-look blaadjes, dep ze droog. Snij ze heel fijn. Vermeng met de zachte boter en het zout. Goed doorkneden. Laat dan de boter zeker een half uur in de koelkast, maar wel afgedekt doortrekken.

look zonder look boter

Heerlijk royaal gesmeerd op vers gebakken boerenbrood. Versier de boterham met bloemetjes van look-zonder-look, madeliefjes en gele dovenetel.

Look- zonder-look is een kruidachtige plant uit de familie der kruisbloemigen planten als mosterd, kool of radijs. Maar alhoewel de witte bloemetjes erg lijken op die van mosterd ( al zijn die niet wit), lijkt het blad in eerste instantie op brandnetel. Alleen het heeft de geur van knoflook, als je het tussen je vingers heen en weer wrijft. Het groeit het liefst op niet te zonnige , wat natte , koele plekken zoals aan bosranden en in heggen.

Look-zonder-look geeft rauw verwerkt zoals in salades vier smaaksensaties: eerst zachtzoet, dan knoflookachtig, dan pittig om met bitter te eindigen. Gebruik je er te veel van dan overheerst het bitter en dat is jammer.

Men moet look-zonder-look alleen rauw gebruiken , verwarmd blijft alleen de bittere smaak over en zij  alle andere geuren naar boven opgestegen en dus weg.

Men kan de toppen van de planten het beste gebruiken. Na het bloeien vormen de plant peulen vol zaadjes. Deze zaadjes kan je drogen en fijnwrijven en geven dezelfde smaak als de plant zelf. Ook deze kan je op zijn laatst aan gerechten toevoegen, maar zijn ook geschikt om mosterdzaad te vervangen. Dus kan je dus ook mosterd zonder mosterd er mee maken.

Pluk Look-zonder-look alleen heel bescheiden, want het is een waardplant voor vlinders.

vlinder op look zonder look

Trouwens look-zonder-look wordt ook royaal door bijen bezocht.

Meer informatie over Look-zonder-Look:

http://www.natuur-keuken.nl/eten/look-zonder-look-de-smaak-van-knoflook-van-een-plant-uit-de-koolfamilie/

DE VERRASSENDE NATUUR : NEDERLANDS DIS

 

DSC03680

3 Responses to “LOOK-ZONDER- LOOK meer dan de smaak van ui UIT DE NATUUR     ”

 1. Carola schreef:

  Super, dat je dit allemaal verzamelt hebt
  Dank je wel

  met kruidige groet
  Carola

  1. paul hoftijzer schreef:

   Beste Carola

   en ik blijf ( ondanks mijn leeftijd en wat handicaps) gewoon doorgaan met verzamelen en koken van traditionele en nieuwetijdse recepten, uiteraard vaak met producten zo uit de natuur

   paul hoftijzer

 2. Ellis schreef:

  Wat een geweldige verzameling informatie en recepten! Bedankt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>