HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GEFRITUURDE APPELBLOESEM & ANDERE WILDE BLOEMEN UIT DE NATUUR OF JE TUIN

appel bloesem 2

Nu bijna overal ook de “wilde” appelbomen bloeien , kan men er gerust wat bloesem afknippen om er heerlijke beignets mee te maken. Maar ook de bloesem van kers en pruim zijn er zeer geschikt voor. Het wegsnoeien van bloesem was trouwens vroeger gebruikelijk, omdat men zo er voor zorgde dat een boom niet meer vruchten ging dragen dan de boom aankon.

Als contrast in smaak zou men ook beignets van paardenbloemen kunnen maken. Maar wat dacht je van meizoentjes.

paardenbloem bloemen

Trouwens dovenetel met bloem en al zijn ook erg lekker om door een beignets beslag te halen.

gele dovenetel 1

Zelf knip ik ook wat daslookbloemen en blaadjes uit mijn tuin en haal die ook door het beslag.

daslook

Ook andere “wilde” of eetbare bloemen van deze tijd van het jaar zijn geschikt voor deze bereiding als sleutelbloemen ( niet in het wild plukken)

gewone sleutelbloem in veel tunen te vinden

gewone sleutelbloem in veel tunen te vinden

en barbarakruid. 

Meer info: http://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/uit-de-natuur-of-je-tuin-fijne-kruidensoep-van-de-vroegste-bladgewassen/

barbarakruid gewone

Beslag voor bloemen

  • 100 gram bloem
  • Wat zout
  • 1 ei
  • 1 glas melk
  • Wat bakpoeder

Zeef de bloem in een kom, Voeg er de zout, een theelepel bakpoeder en het ei door. Begin de roeren en voeg langzaam het melk erbij, zodat je een dik-vloeibaar beslag krijgt.eigeel tot creme kloppen Zet het beslag zeker 15 minuten koel weg.

Was in tussen de bloemen grondig in koud water en droog ze daarna goed af.

Verhit een frituur op 175 °C. Doop elke bloem in het beslag, haal het uit het beslag en doe het gelijk in de frituur. Bak in korte tijd de bloemen totdat het beslag gaar en goudgeel is. Op keukenpapier laten uitlekken.

paardenbloem in deegje

paardenbloem in deegje

 

bloesem in deegje

bloesem in deegje

Eten met een lekkere saus van wat honing ( 1 eetlepel), mosterd ( ½ eetlepel), wat citroensap ( 1 eetlepel) en olie ( 2 eetlepels). Naar smaak wat peper en zout erbij.

Maar ook een lichte daslook ( of knoflook) yoghurt/zure room saus met wat fijngehakte peterselie smaakt er lekker bij of een saus van wat (niet te zoete) sojasaus en de helft sherry of sake (rijstwijn).  Ook zelfgemaakte mayonaise met een theelepel geraspte mierikswortel smaakt er bijzonder bij.

Informatie daarover op: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/winter-groente-mierikswortel/

mierikswortelsaus

 

SMULLEN VAN DE NATUUR : NEDERLANDS DIS

mandje kruiden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>