HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BOERENWORMKRUID waarschijnlijker UIT DE NATUUR dan uit JE TUIN     

boerenwormkruid 1

In heel Europa komt boerenwormkruid van nature voor. Vroeger werd het zowel als groente als medicinale plant gebruikt. Het is een van 60 tot 1.20 meter hoge overblijvende plant, het heeft groene geveerde bladeren en bloeit van juli tot september met meerdere gele 9 tot 12 mm. Grote compacte propjes in vlakke schermen. De plant vormt lange vlezige wortels. De bladeren en bloemen zitten aan rechtop uitgroeiende taaie, vezelige , sterk ruikende stelen. Ze groeien op zonnige plekken, langs weides, bouwland, spoordijken en heel vaak op braakliggende of net klaargemaakte en opgespoten industrieterreinen en bouwpercelen.

boerenwormkruid oude prent 2

Net als bij voorbeeld salie, wilde marjolein en absinth-alsem bevat het in hoge doseringen giftige thujon. Om die reden wordt het niet meer als wormafdrijvend middel, maar ook niet als groente of in andere gerechten gebruikt.

Lees in het artikel over absinth-alsem meer informatie over thujon: http://www.nederlands-dis.nl/dranken/uit-de-natuur-of-je-tuin-absintalsem-of-absinth-alsem/

 

VERDER GEBRUIK

Alleen wordt er wel nog steeds in hogere verdunningen homeopathische middelen van gemaakt. Vroeger werd boerenwormkruid uiteraard als middel tegen wormen in vele vormen bij mens en dier gebruikt. Maar ook in hoge doseringen om abortus op te wekken. Maar dit kan duizeligheid, krampen, buikpijn opwekken en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn.

bloemen boerenwormkruid

Ook werd het huis vlo- en motvrij gemaakt door vele bloemetjes gewoon in het huis te strooien. En voor een middel tegen slakken, mieren, motten en vlooien in de moestuin werd boerenwormkruid net als absinth-alsem ( en vaak ook samen afgetrokken) gebruikt.

Men had gewoonlijk ook boerenwormkruid naast rijtjes wortelen in de moestuin staan.

Van de bloemen, maar ook van jonge bladeren  werd kruidenthee gemaakt. In jong blad dat vroeger zowel rauw in een salade als gestoofd met andere “wilde”groente en spinazie werd bereid zit eigenlijk bijna geen thujon.    Ook het gebruik van de bloemen in cake of pannenkoek is bij een normale dosering eigenlijk helemaal niet schadelijk. En net als bij alsem moet je wel enorme hoeveelheden van dit kruid consumeren om een gevaarlijke dosering thujon binnen krijgen, wat eigenlijk bijna onmogelijk is vanwege de bittere smaak daarvan.

RECEPTEN MET BOERENWORMKRUID

Vroeger werd vermalen, gedroogde boerenwormkruid als goedkope vervanger van nootmuskaat en foelie gebruikt. Zo werd het gebruikt in pannenkoekenbeslag, in cakebeslag voor puddingen en zoetwatervis zoals karper ( in de court-bouillon en tussen de vis gestrooid) . Het werd zelfs gebruikt als kruid in worstjes.

RECEPT VIS MET COURTBOUILLON – http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/zoetwatervis-forel/

Boerenwormkruid werd ook gebruikt om lamsbout smaak te geven.

Met Pasen werd het door de apostelsaus gemengd, ook omdat men vond dat boerenwormkruid het bloed dan kon zuiveren, zeker als men toch al aan het vasten was.

Maar heel vaak werd boerenwormkruid vaak aan gerechten toegevoegd vanwege de medische kwaliteiten: dus meestal omdat men last had van wormen.

APPEL-EIERKOEK MET BOERENWORMKRUID

  • 2 eieren
  • 1 glas room
  • 1 verkruimelde dikke boterham
  • 4 theelepels fijngehakte jonge blaadjes van boerenwormkruid
  • 2 bloemknopjes van boerenwormkruid (gedroogd en fijngemalen)
  • ½ theelepel citroenrasp
  • 3 stevige handappels
  • Wat boter
  • Wat zout
  • 1 /2 eetlepel honig of suiker

 

Klop de eieren los met de honing of suiker en zout. Voeg er de boterham, de room, de citroenrasp en beide boerenwormkruid-delen toe. Goed roeren en zeker een kwartier koel wegzetten.

Schil de appels zo nodig, haal het klokhuis eruit en snij in partjes. Bak de appels in de boter tot ze zacht en lichtbruin zijn.

Giet dan het beslag over de appels en bak op een laag vuur met de deksel erop tot de onderkant gaar en mooi licht bruin is gebakken. Draai de koek om en bak de andere kant.appeleierkoek

Serveren in partjes gesneden met wat poedersuiker, honing of stroop.

Strooppot

Strooppot

 

PANNEKOEKEN MET APPEL & BOERENWORM KRUID

Op vergelijkbare wijze kan men met traditioneel boeren boekweit pannenkoeken  beslag met appel en boerenwormkruid-bloemen pannenkoeken bakken.

Naast 4 goudrenetten en een eetlepel fijngemalen gedroogde boerenwormkruidbloemen:

  • 250 gram bloem ( 1/3 boekweit 2/3 tarwe)
  • 1/2 liter lauwe melk
  • zakje droge gist
  • 2 eieren
  • 75 gram (gesmolten) boter of olie
  • snufje zout
  • 1 theelepel suiker
  • olie of boter om te bakken

Werkwijze:
Zeef de bloem in een kom. Voeg de gist, zout en de suiker bij de kom toe. Giet daarna langzaam de handwarme melk bij de bloem. Roer het mengsel goed door zodat het een soepel beslag is. Voeg dan één voor één de eieren erbij. Je moet blijven roeren. Voeg dan de gesmolten boter of olie erbij. Weer doorroeren.

Dek vervolgens de kom af. Zet de kom op een lauwwarme plek  en wacht ongeveer een half uur tot een uur.

Roer voor het bakken het beslag nog eens door. Het beslag moet ‘dik vloeibaar’ zijn. Voeg er nog wat melk of water toe, als het beslag te dik is.

Verwarm wat boter of olie in een koekenpan.

Voor pannenkoeken met appel en boerenwormkruid voegt men wat fijngemalen boerenwormkruidbloemen bij het beslag.

Men bakt per pannenkoek eerst 3 appelschijven mooi bruin, voegt dan het pannenkoekenbeslag erbij en bakt er dan gewoon pannenkoeken van.

pannekoken met appel en boerenwormkruid

EXTRA – Door de pannenkoeken met boerenwormkruid kan men in plaats van schijfjes appel ook wat verkruimelde bitterkoekjes of kokosmakronen mengen. Voeg er dan ook wat sinaasappelschil bij.

 

OMELET MET SPINAZIE EN BOERENWORMKRUID

Een zeer rijk gerecht van onze overgrootouders

Klop alles goed gemengd door elkaar en laat een half uur koel staan.

  • 1 flesje room
  • 1 liter melk
  • 7 eieren + extra 7 eidooiers
  • ¼ kilo suiker
  • ½ theelepel zeezout
  • 1 kopje paneermeel of tarwebloem
  • 2 theelepels vermalen boerenwormkruidbloemen

Kook in een pan minstens ½ kilo verse spinazie met een handvol boerenwormkruid met het aanhangend waswater. Kook alles ongeveer 5 minuten en doe het dan in een linnen keukendoek. Wring alle sap uit de groentes en vang dat op. Meng dat door het beslag van de omelet.

Bak er drie gewone omeletten van in een koekenpan met wat boter.groene omelet met spinazie en boerenwormkruid blad

Serveren met citroenschijfjes.

 

OMSTREDEN KRUIDEN & GROENTES : NEDERLANDS DIS

 

boerenwormkruid oude prent

One response to “BOERENWORMKRUID waarschijnlijker UIT DE NATUUR dan uit JE TUIN     ”

  1. Egon Kraak schreef:

    Leuke website!

    http://www.nederlands-dis.nl/basis/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-je-tuin-boerenwormkruid/

    Maar ik weet nóg wel een reden om bezoekers NIET warm te maken voor boerenwormkruid: verwisseling met jacobskruiskruid. Ik zou op zijn minst een waarschuwing wel op de plaats vinden (dat geldt natuurlijk voor veel meer kruiden, maar toch, deze ligt er dik bovenop). Vergeet niet dat de gemiddelde mens vandaag het verschil tussen een paardebloem en een melkdistel niet eens ziet.

    Beste wensen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>