HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HONDSDRAF veel smaak , zelfs bij zuinig gebruik UIT DE NATUUR OF JE TUIN    

HONDSDRAF

HONDSDRAF

Hondsdraf is een vlak groeiende niet hoge plant ( maximaal 15 cm. hoog)en  een goede bodembedekker voor beschaduwde donkere of natte plekken in de tuin. Het is een gemakkelijk herkenbare plant met ronde blaadjes en paarse bloemetjes. Men kan het vinden op vochtige , beschutte plekken tussen grasstroken, bermen, bosranden en heggen.

Hondsdraf is een kruid of groente met een sterke smaak. . Het kan zowel rauw als gekookt gebruikt worden. Dus men kan deze plant beter altijd met mate gebruiken. Vooral in combinatie met andere “wilde”of andere groente werkt het goed.

THEE VAN HONDSDRAF

In onze streken werd al lang thee gezet van hondsdraf: de groene thee van West Europa, zelf toen er hier nog geen echte thee werd geïmporteerd. Ook van het gedroogd plant kan men thee zetten, maar dan is de smaak snel heel sterk. Zelf hebben we voorkeur voor kruidenthee gezet met verse hondsdraf.hondsdraf-thee

MEDICINAAL

hondsdrafbloem

Hondsdraf werd vroeger veel gebruikt als een sterke medicijn tegen problemen met de luchtwegen. En zo onder andere ingezet voor het losmaken van taai slijm. Verder werd hondsdraf onder andere ingezet tegen  jicht ,door het aan badwater toe te voegen en als thee te gebruiken. Bij artritis, zenuwpijnen, tandpijn door op het verse blad te kauwen,bij bloedarmoede en herstel van wonden, bij nier- en blaas-stenen en reuma.

Hondsdraf heeft een sterke werking, dus nooit op je eigen houtje gebruiken!!

RECEPTEN

KRUIDIGE KWARKMENGSEL voor Beleg op Brood

  • 100 gram kwark
  • Eetlepel zure room
  • Peper en zout
  • ½ theelepel honing
  • 2 eetlepels fijngehakte hondsdraf
  • 4 takjes fijngehakte peterselie
  • ½ fijngesneden ui of sjalot
  • 6 kappertjes ( fijngesneden)

 

Kwark met zure room en de zout, peper en honing mooi luchtig kloppen. Dan de overige ingrediënten zeer fijn gehakt toevoegen. Koel wegzetten.

kwark met hondsdraf en andere kruiden

Is de smaak te sterk er meer kwark met zure room aan toevoegen.

  • Met Hondsdraf wordt ook een soort hondsdrafpesto gemaakt, met zonnepitten, olijfolie, knoflook, geraspte oude boeren kaas en fijn gehakte hondsdraf. Pas hierbij ook op dat de smaak van hondsdraf niet te sterkt wordt.

 

HONDSDRAF OMELET

  • 80 gram tarwebloem
  • ¼ liter of wat meer melk
  • 2 eieren
  • Snufje zout

Van deze ingrediënten ene beslag maken. Hier een handvol fijngehakte “wilde”en andere kruiden door mengen als natuurlijk hondsdraf, peterselie, daslook en bieslook doormengen.

Boter in een koekenpan smelten en hier met het beslag een of meerder omeletten van bakken.

hondsdrafomelet

  • Ook kan men hondsdraf fijngeknipt met spekpannenkoeken meebakken.

Recept Pannenkoeken : http://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/pannenkoek/

pannenkoek met kruiden gebakken

pannenkoek met kruiden gebakken

UIT DE NATUUR OF JE TUIN , MAAR VAAK MET MATE : NEDERLANDS DIS

 

mandje kruiden

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>