
In Friesland heet paardenbloem Hijnsterbloem, op Texel heeft men het over konijneblad. Vaak ook brievenbesteller genoemd vanwege de door de lucht vliegende vruchtpluizen. In heel Europa door jonge meisjes weggeblazen om te weten of hij (of zij) de ware wel is.
De paardenbloem (Taraxacum officinale) is een soort uit de familie der composieten. In deze familie zijn bloemen sterk gereduceerd en klein en staan ze dicht bij elkaar in een bloemhoofdje. Paardenbloemen zijn heel algemeen. In april kunnen ze hele weilanden geel kleuren. De paardenbloem komt van oorsprong voor in Afrika, Azië en Europa en is door toedoen van de mens over veel andere plaatsen verspreid.
Paardenbloem is een van de eerste bloemen, waarmee bijen na de winter zich kunnen oppeppen. Dus ze zouden nu met duizenden tegelijkertijd niet afgemaaid moeten worden, maar als er elders velen staan, kan het ook geen kwaad om er een paar te oogsten op zelf op te eten.
Paardenbloem wordt al zeer lang gegeten en verder gebruikt. Net als bij ons vroeger wordt paardenbloemblad al of niet gebleekt in Frankrijk gewoon als groente (Pissenlit) verkocht.
Paardenbloem biedt vele mogelijkheden.
Zoals snelle paardenbloemdrank of bier: https://www.nederlands-dis.nl/dranken/traditie-snelle-paardenbloemdrank-of-bier/
Maar een soep met paardenbloem,en is ook erg lekker-
RECEPT
Paardenbloem en blad-soep
Nodig:
- 2 eetlepels boter
- 3 eetlepels bloem
- 2 eetlepels fijngesneden kruiden platte peterselie of selderij, bieslook
- ¼ liter groentebouillon
- ½ liter melk
- Peper en zout uit de molen
- Zure room
- eventueel een ½ sjalot fijn gesneden
Smelt de boter en smoor zo gewenst de sjalot 3 minuten. Bloem erbij. Even doorbakken. Bouillon en melk erbij. Goed roerend aan de kook brengen. Hak de blaadje fijn en wrijf door een zeef, voeg de sap bij de soep.
Even doorkoken dan de kruiden en de van de bloemen afgetrokken bloemblaadjes bij de soep. Op smaak met zout en peper. Serveren met zure room.
SALADE
Het hele jaar kan je met paardenbloemblad ( al dan niet wat gebleekt) heerlijke sla maken, zoals deze herfstsalade: https://www.nederlands-dis.nl/voorgerecht/herfst-salade/ en de bloemen zijn altijd te gebruiken als garnering.
Salade met kaas:
jonge bladeren, gewassen en in stukjes met een dressing van olie, azijn, wat mosterd en wat honing. Uiteraard wat peper en zout. Een net geroosterde boterham met een teentje knoflook licht bestrijken. Daarop een plak Maasdammer of zo en daarboven op de aangemaakte paardenbloemblaadjes. Garneren met madeliefjes.
Salade met bloempjes:
kopje bloemhoofdjes in vieren snijden en met wat fijngehakte sjalot, wat daslook, peper en zout en wat honing mengen. Per persoon 2 plakjes katenspek in een koekenpan knapperig bakken. Dit uit de pan nemen naast de bloempjes leggen. Bij het warme spekvet 2 eetlepels frambozen- of appel-azijn gieten en dit alles nog warm over de bloemen verdelen. Af werken met partjes gekookte ei met wat peper en zout op smaak gemaakt. Gelijk eten met vers boerenbrood en een glaasje kriek. of witbier.
- Salade van paardenbloemblad en -bloem past goed bij knoflook, daslook en iets zoets als jam of honing. Croutons of net geroosterde broodjes met knoflook bestreken smaken er goed bij.
- Ook kan men van paardenbloemblad gemakkelijk een tapenade maken
PAARDENBLOEM ALS GROENTE:
Paardenbloemblad past erg goed bij zuring. Voor recept kijk bij zuring: , https://www.nederlands-dis.nl/soep/uit-de-natuur-of-je-tuin-zuring-1/
De jonge bloemknoppen ( vaak zitten die nog onder het rozet). Goed wassen en laten uitdruppen. 3 minuten koken in water met wat zout. Afgieten en met klontje boter en wat zout op smaak maken. Smaken naar erg frisse spruitjes. Erg lekker!!:
Van jonge bladeren kan men ook een puree maken. Jonge bladeren, fijngesneden blancheren en goed laten uitlekken. Roux maken van 1 eetlepel boter en 1 lepel meel en 100 cc room. Op smaak met peper en zout en hier de paardenbloemblaadjes toevoegen en met een blender of een roerzeef tot een puree maken. Serveren met een klontje boter.
Gekookte blaadjes kan men na het gaar koken, nog een minuut of 8 laten nastoven in een room of lichte pepersaus.
PERIODE De jonge bladeren en zeer jonge knoppen, die vaak nog onder het bladrozet zitten, voor de bloei. Dus hoofdzakelijk van maart tot eind mei, maar na een frisse regenperiode eigenlijk bijna het hele jaar. Men kan ook wortels uitgraven en in bakken met half zand en teelaarde zetten, met een laag papier bedekken en op een koele , maar niet te koude plek zetten en bedekken met een vel ouderwets kastpapier of vetvrijpapier. De wortels lopen dan uit en leveren dan vers gebleekt blad.
Alleen liever niet de eerste bloemen oogsten, want dat een van de eerste bloemen waar mee bijen na een winterseizoen zich kunnen sterken. In die vroege lentetijd zijn er nog niet veel andere bloemen.
Te gebruiken: * Omelet * Sla met of zonder andere bladgroente * Gestoofd blad als groente * Frisdrank van bloemen * Wijn ( PS om wijn van paardenbloem te maken heb je heel veel paardenbloembloemen nodig + wat gember en sinaasappel, wel 4 literkannen vol om 5 liter wijn te verkrijgen) * Bier * Wortels geraspt in de sla of gedroogd als surrogaat koffie * Soep * Kruiden thee
Vroeger was paardenbloem zeer geliefd om zijn medisch gebruik. Zo werd het wortelsap gebruikt om wratten aan te stippen, die dan ook daarna vaak kleiner werden en zelfs verdwenen.
Daarnaast werd paardenbloem als kruiden thee gedronken. Nerveuze spanningen worden er helemaal door opgeheven. En hoe gezond dat blad al niet is, het bevat kalk, mangaan ( onrust en angst wijzen vaak op mangaangebrek, zei men vaak), is ontzurend, door natrium, bevat reinigende zwavel en ook nog zeepstoffen, die de opname van kalk bevorderen.
Met deze opsomming smaakt pure paardenbloem nog bitterder, maar men zei dan vaak als tegenwerping: “bitter in de mond , maakt het hart gezond….”
Dus voeg wat paardenbloemblad aan je gemengde kruidenthee toe, zou mijn advies zijn. Dat smaakt lekker en slecht zal het zeker niet zijn.
EINDELOZE VARIATIE UIT DE NATUUR – NEDERLANDS DIS
hij houdt wel van mij, hij houdt niet van mij, hij houdt wel van mij ………