HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

CITROENMELISSE een gretig kruid UIT JE TUIN & SOMS UIT DE NATUUR    

citroenmelisse 2

CITROENMELISSE  Vaste kruidplant uit de familie der lipbloemigen. Wordt 20 tot 70 cm. hoog. Bladeren echt groen, tegenoverstaand en gekarteld en harig eivormig. Sterk ( bij kneuzen) naar citroen ruikend. Bloemen vallen niet zo op, zijn lichtgeel, wit of paars, lang kelkachtig. Bloeit laat in de zomer tot begin herfst. Bladeren oogstbaar van maart tot oktober. Inheems in Zuid Europa. Door de Romeinen verder verspreid, maar vooral door Benedictijner kloosterlieden die dit in alle kruidentuinen aanplanten. In onze landen regelmatig verwilderd aangetroffen vooral in heggen en langs paden en wegen.

De bladeren worden gebruikt in (kruiden-)thee en in dranken zoals  likeur. Wordt als kruid toegevoegd aan stoof- en vleesgerechten, nagerechten en jams.

De plant wordt al tweeduizend jaar geleden door de Grieken medicinaal gebruikt. De thee wordt gebruikt om verlichting te bieden bij chronische bronchitis, kou met koorts, hoofdpijn en om spanningen wat te verminderen. Een papje van het blad wordt gebruikt bij insectensteken en om de huid onder andere bij eczeem te verbeteren. Samen met Lavendel en Meidoorn wordt het ingezet tegen slapenloosheid. En het werkt daarnaast bij buikkrampen en heeft een antivirale werking.

Sommige mensen reageren allergisch op citroenmelisse en bij zwangerschap moeten men het met mate gebruiken.

Citroenmelisse is een plant die bijen en andere insecten aantrekt, maar geen muggen en koolvliegjes, want die houden niet van de lucht ervan. Om die reden werden ze vroeger vaak naast kool geplant.

KEUKEN

 • Naast als kruid om thee van te maken, vaak met andere kruiden als vlier,munt,  braam, lavendel en linde,
 • Zo worden de verse blaadjes fijn geknipt door en bij sla gebruikt. Verse in roomsauzen onder andere voor vis, bij asperges. En in mayonaise, door zuurkool en ingelegde haring in het zuur. Men moet bij warm gebruik de citroenmelisse pas aan het eind toevoegen en beter niet mee laten koken.
 • Ook de eigenlijk zo weinig opvallende bloemen zijn eetbaar en maken een groene salade zeker vrolijker.
 • Samen met dragon geeft citroenmelisse appel- of wittewijn-azijn een bijzonder smaak.
 • In nagerechten als fruitsalades en pudding wordt citroenmelisse ook gebruikt. In jam, limonade en bowl zie je het ook.
 • Het blad kan heel goed gedroogd worden en blijft onder andere voor thee lang  bruikbaar.

RECEPTEN

RABARBERJAM met Citroenmelisse

 • 250 gram rabarber

Rabarber

 • 250 gram rietsuiker
 • Paar korrels zout
 • Handvol citroenmelisse

Rabarber schoonmaken. In kleine stukjes snijden. Mengen met net zoveel suiker. Op kamertemperatuur afgedekt zeker 3 uur laten staan. Dan de rabarber met suiker aan de kook brengen. Maar 3  tot 5 minuten laten doorkoken. Van het vuur af de fijngeknipte en gewassen en gedroogde blaadjes van citroenmelisse er door mengen en in jampotten doen.

 • Ook aardbeien met rabarber en citroenmelisse smaakt erg lekker. Op dezelfde manier te maken, waarbij de aardbeien als stukjes in de jam eetbaar zijn.rabarber, aardbeien en citroenmelisse
 • Ook bij aalbessenjam smaakt citroenmelisse erg lekker.
Rabarbercompote met melissebladeren

Rabarbercompote met melissebladeren

GEGRILDE ZALMMOTEN met citroenmelisse

Wilde zalmmoten met vel, wat olie,  peper en zout. Handvol citroenmelisse bladeren. Wat citroenrasp ( onbehandelde citroen), eventueel ringetjes Spaanse peper en klont boter.

Kwast de moten in met olie, bestrooi ze met peper en zout. Maak een dikke pan droog warm. Eerst 4 minuten bakken aan de velkant, dan 1 tot 2 minuten op een ander zijde. Bij dikke noten nog even kort de zijkanten en als laatste nogmaals de vel kant tot de vis net gaar en het vel krokant bruin is.

De moten uit de pan, het klontje boter er even in, even de citroenmelisse in de pan erbij. Dan in een schotel gieten, de moten er op en dan bestrooien met wat citroenrasp  en eventueel wat ringetjes Spaanse peper.

gegrilde zalmmoot met citroenmelisse Lekker bij gerst, rijst of couscous.

. GEBAKKEN COURGETTE MET CITROENMELISSE

 • ½ kilo courgette in dunne plakjes.

courgette

 • Zout, bloem
 • 1 eetlepel boter of olie
 • 1 takje citroenmelisse

Courgette in dunne plakjes in de lengte of dwars snijden. Bestrooien met wat zout. Een kwartier wegzetten. Dan licht drogen met keukenpapier en door de bloem halen.

De plakken in olie of boter licht bruin bakken en aan het einde de fijn geknipte blaadjes er over strooien en even laten mee warmen. Eventueel nog wat zout, peper over strooien.courgette gebakken Lekker als groente gerecht.

ALLES WAT DE NATUUR ONS BIEDT : NEDERLANDS DIS

 

mandje kruiden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>