HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

VERSE GROENE KRUIDEN dus PETERSELIE

 

Gehakte Krulpeterselie

Gehakte Krulpeterselie

Peterselie is een kruid dat we waarschijnlijk het vaakst hier in onze keuken gebruiken. Als we een kruidentuintje of een bak met kruiden hebben zit daar gewoonlijk altijd peterselie bij. We hebben hier absolute voorkeur voor de krullend soort, maar er zijn ook landen waar men vooral de soort met vlakke bladeren prefereert.krul peterselieblad

Peterselie groeit op alle vooral rijke, vochtige gronden, zowel in de zon als in de halfschaduw. De zaden kiemen langzaam  en hebben daarvoor warmte nodig. Peterselie wordt uiteindelijk 20 tot 60 cm. hoog. Het is een 2 jarige plant van de familie der tweezaadlobbigen. Men vindt de plant tegenwoordig overal op onze aarde, maar oorspronkelijk komt hij uit Midden Europa. De Grieken gebruiken de plant al, zeker ook voor medische doeleinden. Met de Romeinen mee verspreidde de plant zich over een groot deel van Europa. Voor Karel de Grote was peterselie onmisbaar in de kloostertuinen. Peterselie werd zelfs als groente gebruikt.

Gebruik: peterselie moet je eigenlijk niet of niet erg lang meekoken. Dan verliest het zijn smaak. In de meeste recepten wordt het ook na het koken toegevoegd. Samen met boter en knoflook is het een vast onderdeel voor kruidenboter. En er is een volksgeloof dat je minder na knoflook ruikt, als je na het eten van knoflook op een paar rauwe takjes peterselie kauwt. Peterselie wordt gebruikt in Bouquet Garni, het bosje kruiden om smaak aan gerechten en bouillons te geven. Lees erover op: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/kerstmis-verwerking-van-resten-van-groot-gebraad/bouquet garni

Voor het gebruik van wortelpeterselie, lees: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/winter-groente-peterselie-wortel-of-wortelpeterselie/

wortelpeterselie 1

Ook het zaad van peterselie wordt in een aantal gerechten gebruikt.

peterseliezaad

RECEPTEN:

Aardappelsalade met peterselie & kappertjes

  • ½ kilo vastkokende aardappels
  • Ruime handvol krulpeterselie
  • 4 eetlepels maagdelijke olijfolie of koolzaadolie
  • ½ eetlepel appelazijn of citroensap
  • 2 eetlepels kappertjes of in zout ingelegde Oost Indische Kers vruchtje
  • Zout of groentebouillon
  • Peper en naar smaak wat mosterd

Schil de aardappels en snij ze in kleine blokjes. Zet ze op of in groente bouillon of in wat water met zout. Kook ze gaar.

Meng intussen de fijngehakte peterselie, met de fijngesneden kappertjes en de olie & azijn of citroensap. Meng dat met wat zout en versgemalen peper en eventueel een ½ eetlepel wat zoetere mosterd.

Meng de gare warme aardappel blokjes gelijk na het afgieten met de dressing.  Laat de salade rustig afkoelen.aardappel-peterseliesalade

  • Zoetzure appel in reepjes gesneden past hier goed bij.

 

Gebakken peterselie

  • Bosje peterselie bladeren ( het liefst maar niet noodzakelijk van de krullende soort)
  • Goede schone olie op in de frituren / keukenpapier.

Knip of hak de peterselie blaadjes ( haal de stelen er zoveel mogelijk af) in niet te kleine stukjes.

Verwarm de olie voor op 170 tot 180 °C. Bak de stukjes peterselie snel ( maximaal 15 seconde) in de het olie. Schep ze dan er uit en leg ze op keukenpapier.gefrituurde peterselie

Gelijk warm royaal gebruiken bij zelfgemaakte gefrituurde kroketjes van grijze garnaal of oude boerenkaas.

kaaskroketjes

Peterseliesoep

Nodig:

  • 2 kruimige aardappel
  • 1 liter groente bouillon
  • 1 ui
  • 1 knoflook
  • Klont boter
  • Eventueel wat peterseliezaad
  • Peper/ zout
  • 1 bekertje room of crème fraîche
  • Bos peterselie

Schil de aardappel en snij het in kleine blokjes. Snipper de ui en hak knoflook fijn.

Bak in wat boter de ui glazig, voeg op het laatst wat peterseliezaad en de knoflook toe.

Voeg dan de blokjes aardappel erbij en even later de bouillon. Kook de aardappel gaar en passeer de soep door een zeef of gebruik een staafmixer om de soep te pureren.

Voeg dan van de kook af, maar even nadat alles weer aan de kook is gebracht de fijngehakte peterselie en de room erbij. 5 minuten laten staan, zonder dat de soep erg afkoelt. Op smaak met peper en zout.peterseliesoep

Met vers boord serveren.

NEDERLANDS DIS : HEERLIJK TRADITIONEEL ETEN

mandje kruiden

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>