HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

VLIERKNOPPENKAPPERTJES voordat de vlier gaat bloeien

vlierbloesem
Vrijwel iedereen weet hoe vlier er uitziet. Kom je er echt niet uit, zoek de vlier op in een veldboek van wilde planten in Nederland. Maar voor de vlier stralend en lekker geurend gaat bloeien is het ook zinvol om wat bloemtrossen te oogsten.

Naast van onder andere Oost-Indische kers kan men van veel planten  een soort kappertjes maken: de bloemknoppen van dotterbloemen, meizoentjes, paardenbloem, speenkruid. Recept is hetzelfde als bij de knoppen van vlierbloesem.

Ook van de bloemknoppen van bezemstruik kan men mooie kappertjes maken, alleen die moet men eerst met zout overstrooien. Dat doe ik trouwens ook met Oost-Indische kers verzameld zo’n 6 dagen na de bloei.

VLIERBLOESEMKNOPPEN : andere “kappertjes”

Net voordat vlierbloesem gaat bloeien kun je de schermen oogsten en de bloemknoppen van de schermen halen. Maak een zoutoplossing van ½ liter water met ½ eetlepel zout. Zet hier de bloemknoppen in drie dagen donker en koel weg. De knoppen zeven en spoelen. Dep de knoppen droog. Verwarm  voor een bakje van 150 cc aan bloemknoppen ongeveer een ½ liter witte wijnazijn met ½ teentje knoflook, ½ theelepel zout, ½ theelepel gemalen zwarte peper en wat foelie. Meng dit warm met de bloemknoppen en doe dit alles in kleine jampotjes. Zet zeker 4 weken weg om de smaak te laten ontwikkelen. Smaakt heerlijk, maar wat anders dan kappertjes, gebruik is hetzelfde.

vlierbloesemknoppen

Ook van de zaadjes van Oost Indische kers kan je lekkere “kappertjes”maken.

Van deze vlierkappertjes zal niemand hele potjes leeg-eten, moet je ook niet doen want de onrijpe bloemknoppen van vlier kunnen blauwzuurglucosiden bevatten.

Gaan de bloemschermen even later echt open dan kan je als wild plukker je hart ophalen.  Vlierbloesem-champagne, gedroogde vlierbloesem als kruiden thee, vliersiroop maar zeker ook vlierbloesem-beignets.

Maak ook eens azijn van vlierbloesem, nog maar een week of wat geduld en vlier gaat weer bloeien.
vlierstruik

VLIERAZIJN

  • 1 kopje vlierbloesem zonder steeltjes ( gerist of afgeknipt)
  • 5 dl witte wijnazijn

Breng de azijn aan de kook en giet over de bloesem. Roeren en laten afkoelen. Doe het in een emmer met deksel of een klein zuurkoolvaatje  Dagelijks omroeren. Zeker 3 weken op een koele, donkere plek, bijvoorbeeld in een kelder- (kast). Inhoud daarna zeven en in flesjes doen. Heerlijk voor een groene salade, maar ook voor mayonaise voor bij vis.

azijnpot

 OUDERWETSE AZIJNPOT

 

ALLES WAT DE NATUUR BIEDT : NEDERLANDS DIS

mandje kruiden

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>