HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WADDEN  WAT KAN JE DAAR VINDEN IN DE NATUUR & ZEEKANT

De hieronder genoemde planten en dieren zijn alle rondom Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland te vinden.

Erg lekker zijn volgende zeedieren:

Alikruiken

Deze lekkernijen zijn met wat ervaring allemaal aan het strand of in de slikken  te vinden. Meestal lukt het niet ze ook echt te oogsten, los van de vraag of dat ook mag. 

haas of twee
Op het land zie je vast een haas of twee  of drie, maar die vangen lukt ook zeker niet en mag je ook niet zonder een hoop administratieve zaken en andere hulpmiddelen.

sportvisserij

Als je iemand huurt om met een boot te gaan vissen, dan zou je veel kunnen vangen. Rond de Waddeneilanden komt veel vis voor in ieder geval ook: kabeljauwrode poon,  schol, wijting en misschien wel garnalen en zeekatten.

Dan zijn er nog zeegroentes te oogsten als:

dulse,  rood zeewier dat lekker en goed te drogen is, zeepostelein en zeesla. In de slufter, wat trouwens voor mij een van de mooiste plekken van Texel is lamsoor ( maar dat mag je daar niet plukken). Verder groeit er op de Waddeneilanden eetbare planten als  duinviooltje,  ijzerkruid dat vooral medicinaal en als smaakmaker nuttig is, lepelblad, dat vroeger veel werd gegeten en lekker en nuttig door hooggehalte vitamine C, oesterblad ( smaakt echt naar oesters en wordt tegenwoordig zelfs geteeld), het zandblauwtje, waarvan  blad, stengel, wortel in de keuken te gebruiken zijn, zeeraket, dat eetbaar maar behoorlijk bitter is en zeebiet of strandbiet, waaruit door de tijd heen onze biet uit ontwikkeld is.

En op Terschelling vindt je cranberries, maar dat oogsten …denk ik niet.

cranberrie
Dan staan, zwemmen en vliegen er nog veel andere interessante zaken, waarvan de meeste planten erg zeldzaam zijn, dus alleen kijken en genieten.

Wat dacht je van: een willekeurig lijstje…

heremietkreeft

en overal en altijd  die mooie  zilvermeeuw.

zilvermeeuw

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>