HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BLADERDEEG EEN SNELRECEPT

saucijzenbroodjes twee

BASIS Bladerdeeg  recept

Snelrecept, zeker ook geschikt voor een traditioneel gebak als bijvoorbeeld “snelle” Arnhemse meisjes of heerlijke hartige broodjes als saucijzenbroodjes.

Bij dit recept hoef je niet eindeloos plakjes boter tussen deeglaagjes met een deegroller weg te werken. ( en nog steeds veel lekkerder dan alle diepvries bladerdeeg dat je kunt kopen). Maar veel rollen met een deegroller blijft onmisbaar voor dit type deeg.

 

BLADERDEEG SNELRECEPT

  • 250 gram tarwebloem
  • 250 gram koude roomboter
  • 1 glas ijskoud water
  • 1/2 theelepel zout

Zorg dat je keuken koel is. Zorg dat het water ijskoud is ( even in de vriezer). Zeef de bloem samen met het zout in een kom. Voeg de fijngesneden koude boter toe. Meng met je vingertoppen de boter door de bloem. Ga net zolang door totdat er een soort kleine boter-rolletjes ontstaan., Haal het ijskoude water uit de vriezer en voeg het bij het boter- bloemmengsel. Meng dit door het mengsel en kneed dit uiteindelijk tot een bal. Laat dit een half uur in folie in de koelkast rusten.

bladerdeeg

Rol het daarna uit tot een lap van ½ mm dik. Vouw dit in drieën door de delen naar binnen te vouwen.  Draai het deeg een kwart slag en rol opnieuw uit tot een rechthoek. Vouw weer in drieën en laat het weer in folie een half uur in de koelkast rusten. Herhaal de vorige handelingen en rol het deeg uit tot ongeveer 2 á 3 mm. Leg het deeg in folie tot gebruik terug in de koelkast.

Bladerdeeg is altijd het mooiste met een afwerklaagje van ei met water of melk.

BAKSELS en ZO met bladerdeeg:

Arnhemse meisjes: http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/arnhemse-meisjes/arnhemse meisjes

Snijbiet in bladerdeeg: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/snijbiet-in-bladerdeeg/

De echte Nederlandse tompouce: http://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/tompoes/tompouce2

De vis van April ( een heerlijk appeltaartje) : http://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/1-april-zottendag-poisson-davril/

Tarte-aux-pommes-poisson-d-avril

 

Meer informatie over dit type deeg en alle variaties daarop –  http://www.nederlands-dis.nl/dis/voorgerecht/zeer-lange-traditie-saucijzenbroodje/

pastei 2

 

ALLE TRADITIONELE GEBAK : NEDERLANDS DIS

 

bakken 2

 

One response to “BLADERDEEG EEN SNELRECEPT”

  1. tien schreef:

    Net deze site gevonden.
    Lijkt me reuze tof om er te kunnen in rondneuzen.
    Zal alvast wel enkele dingen, vooral wilde eetbare kruiden toepassen.
    Met groet! Tien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>