HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

TIJGERBROOD uit de serie BROOD VAN HIER

wit tijger vloerbrood

Tijgerbrood is een brood dat bij Nederlandse bakkers normaal aangeboden wordt. Het is vaak een vloerbrood, maar er worden ook broden in een bakblik gebakken dat aan de bovenzijde een korst heeft die eigenlijk meer op een gevlekte panterhuid lijkt, maar desondanks toch tijgerbrood genoemd wordt. Er bestaan zowel witte, licht bruine als volkoren tijgerbroden.

bruin tijgerbrood

Nadat de broden zijn gevormd en al een tijdje hebben gerezen wordt er een dik papje op aan gebracht die tijdens het verder rijs-proces gaat scheuren. De mate van scheuren wordt ook door de dikte van de laag bepaald. Het bestaat of uit een gekookt papje gebonden met rijstebloem en dan later na het koud worden is gemengd met wat gist met suiker en olie.  Ook wordt voor de korst een mengsel van geweekt paneelmeel of broodkruim, met water, en weer gist, suiker en olie gebruikt.  Als na het volledig rijzen de typerend kost is gevormd wordt het brood met korst gebakken.

tijgerbroodjes

 

WIT TIJGERBROOD

Nodig:

Deeg –

  • ½ kilo tarwebloem ( Frans of Amerikaans tarwe)
  • 25 gram verse gist of een zakje droge gist
  • 8 gram zout
  • 1 theelepel suiker
  • Totaal 275 tot 300 cc lauw water
  • 75 gram roomboter ( kamertemperatuur)

Papje –

  • 75 gram rijstebloem of rijstemeel ( of zelf gemalen rijst)
  • 65 cc lauw water
  • 2 gram droge gist of 3 x zoveel verse gist
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel olie ( zonnebloem- of druivenpit-)
  • Wat zout

Voor busbrood een broodblik anders een ovenplaat.

Olie of gesmolten boter

Maak een giststarter: meng wat bloem, gist en theelepel suiker door elkaar en voeg zoveel lauw water toe dat er een papje ontstaat. Laat dit op een lauwwarme plek een tijdje tot leven komen.

Zeef de rest van de bloem in een deegkom. Strooi het zout langs de rand. En giet de giststarter ( het papje dus) in het midden van de bloem. Vermeng dit papje met de bloem en blijf roeren terwijl je langzaam lauw water toevoegt (houd 25 cc water zeker als reserve achter). Kneed het tot een stevig deeg, is het echt te droog voeg dan wat extra water toe.  Voeg dan de boter in klontjes bij het deeg en kneed alles tot een erg soepel deeg. Je kunt de soepelheid van het deeg controleren door je handen licht met olie in te smeren en een klein bolletje deeg tot een vliesje proberen te trekken. Scheurt het deeg dan moet je nog wat langer kneden. Vet de deegkom in met olie en leg er het deeg in.

brood in broodblik rijzen

Bestrijk ook de boven zijde van het deeg licht met olie. Laat het deeg afgedekt op een lauwwarme plek zeker 30 tot 45 minuten rijzen.

Intussen kan men de ingrediënten van het korstpapje mengen en ook op een lauwwarme plek laten rijzen.

Kneed  nu het deeg op een werkplank weer door. Maak er een bal van en laat 20 minuten rustig staan ( het hoeft nu niet afgedekt worden. De plek moet alleen geen tocht kennen).  Rol na 20 minuten het deeg uit tot een plak. Vouw het in drieën weer in elkaar. Rol het weer uit tot een plak. Rol dan beide tegenover elkaar liggende zijden naar elkaar en leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevet broodblik of op een ingevette ovenplaat.

Laat het brood nu weer op een lauwwarme plek zonder tocht 20 minuten rijzen. Roer daarna het tijgerpapje even door. Smeer dan de bovenzijde van het brood in met het papje.tijgerpapje

Laat het brood vervolgens zeker nog 30 minuten rijzen, totdat het brood in grootte verdubbeld is.

Verwarm de oven voor op 200°C. Bak na 10 minuten voorverwarmen het brood af in 35 tot 40 minuten.

Laat het brood vervolgens rustig afkoelen.wit tijger busbrood

vlechtbrood

 

ALLE AUTHENTIEKE BROODVARIATIES : NEDERLANDS DIS

brood algemeen

broodbakoven

2 Responses to “TIJGERBROOD uit de serie BROOD VAN HIER”

  1. amel schreef:

    Beste

    Ik wil bruin tijgerbrood maken zoals v.d. winkel. Ik heb hier meergranenmeel. Moet ik dan die 1/2 kg bloem vervangen, of gaat het te bruin uitkomen?
    En blijven de rest van de ingrediënten hetzelfde?

    Alvast bedankt.

    Amel

    1. paul hoftijzer schreef:

      Beste Amel,

      brood bakken is een leuke bezigheid, die door veel uit te proberen steeds leuker en gemakkelijker wordt.
      Je kunt het ene meel rustig door nadere vervangen,alleen neemt elk soort meel meer of minder vocht op. Je moet dat dus altijd aanpassen. Dus als het te droog is er (heel weinig) water bij, is het te plakkerig er wat bloem bij. Uiteindelijk moet het meeste brood na een tijdje kneden niet meer aan je handen of te tafel plakken. \

      Succes,
      paul hoftijzer

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>