HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

CAKE ECHT OUDERWETS GEBAK   

plak cake

Cake is eigenlijk de meest thuis gemaakte gebaksoort in België en Nederland. In Engelstalige landen is Cake het verzamelbegrip voor gebak of taart. Maar bij ons hebben we het dan maar over een soort gebak bestaande uit net zoveel bloem als boter als suiker als eieren. Vroeger werd deze gebaksoort daarom vaak “evenveeltje” genoemd of vier-vierden cake, net zoals in de Franstalige traditie “quatre-quarts”. Meestal wordt cake in een rechte broodvorm gebakken, maar ook wel in een tulbandvorm.   Hoewel traditioneel in een tulbandvorm gebak met een gistdeeg werd gebakken.

tulbandvorm

Tegenwoordig worden van cakebeslag vaak kleine cakejes gebakken in een papieren vormpje en maken vervolgens versierd als cupcakes furore.

Ook als marmercake vaak gebakken, waarbij door de helft van het deeg cacaopoeder wordt gedaan. En men kan natte cake bakken, die wat natter en minder droog moet zijn dan normale cake. De verhoudingen daarvoor zijn wat anders en de cake wordt op een lagere temperatuur gebakken. Trouwens als je fruit door de cake doet zelfs appel of banaan dan wordt de cake al vanzelf natter.

OUDERWETSE CAKE

Bakker Rien bakt cake's

Bakker Rien bakt cake’s

 

  • 200 gram boter ( op kamertemperatuur)
  • 200 gram tarwebloem
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • Snufje zout
  • Merg van vanillestokje of rasp van een onbehandelde citroen

Klop of roer ( mag ook elektrisch) de boter tot een crème. Voeg er dan nog steeds roerend wat suiker en een ei bij. Als dit dan is opgenomen weer wat suiker en een ei. En zo gaat men kloppend verder tot men een dikke , witte en luchtige massa heeft vergregen. Dan voegt men het snufje zout en de vanille of citroenschil toe en zeeft de tarwebloem over de deegkom erbij. Roer de bloem in een paar slagen door de luchtige massa.

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Beboter een cakevorm en doe er het beslag in. Bak de cake in de voorverwarmde oven in ongeveer  75 minuten gaar. ( te controleren met een breinaald of satéprikker).

Kiept de cake om op een rooster. Laat de cake uitdampen en bestrooi deze afgekoeld of met poedersuiker of werk deze verder af met glazuur.

SIMPELE  PLUM-CAKE

KRENT & ROZIJN

KRENT & ROZIJN

Zelfde recept als de ouderwetse cake, maar voeg 200 gram rozijnen en krenten geweekt in rum of oude thee bij het beslag. De baktijd is wat langer als gewone cake tot 1 ½ uur toe.

MARMERCAKE

marmercake in tulbandvorm

1/3 van het beslag van ouderwetse cake mengen met een papje van 4 eetlepels cacaopoeder, 4 eetlepels suiker en  6 eetlepels water of half water / half rum.

In een met boter ingesmeerde cake vorm de helft van het witte beslag leggen. Dan het cacao-deel. En vervolgens de rest van het deeg. Men kan het deeg eventueel wat met een vork wat draaien, zodat men meer een marmer effect krijgt.  Baktijd en temperatuur net als gewone cake.

ECHT OUDERWETS IS HONINGCAKE

honingcake

  • 250 gram boter ( kamertemperatuur)
  • 250 gram bloemenhoning

honing

  • 225 gram tarwebloem
  • 25 gram maïzena of aardappelmeel
  • 5 eieren
  • Weinig poedersuiker
  • Snufje zout

Klop de boter tot een crème. Splits de eieren en voeg een voor een de dooiers al kloppend bij de boter. Zeef nu de beide meelsoorten erbij, wat zout en de honing ( deze eventueel au bain Marie iets vloeibaarder gemaakt, maar zeker niet warm maken). Klop het eiwit met wat korrels zout en eventueel wat poedersuiker stijf. Schep dat voorzichtig door het deeg. Bak de cake op maximaal 185 graden in minder dan een uur gaar. Stort de cake als die gaar is op een rooster en laat deze rustig afkoelen. Giet dan de honing voorzichtig over de cake. Serveer de cake met wat slagroom.

En voor de afwerking 50 gram honing en eventueel wat geslagen licht gezoete slagroom.

 

NATTE CAKE met APPELTJES

natte appelcake

  • 4 goudrenetten
  • Kaneel
  • Wat citroensap
  • Wat poedersuiker of vanillesuiker
  • 150 gram boter ( kamertemperatuur)
  • 3 eieren
  • 175 gram suiker
  • 200 gram tarwebloem
  • Eventueel wat bakpoeder
  • Snufje zout
  • Wat citroenrasp ( onbehandelde citroenen gebruiken)

Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snij in schijfjes. Bestrooi naar smaak met kaneel en wat poeder- of vanille suiker. Druppel er wat citroensap over en zet koel weg.

Klop de boter tot een crème. Klop steeds een beetje suiker en een ei door de boter en ga zo door tot all suiker en eieren op zijn en je een luchtige, witte massa hebt verkregen. Voeg er wat zout bij, wat citroenrasp en zeef er de bloem en eventueel de bakpoeder erbij. Schep de laatste ingrediënten voorzichtig door de luchtige massa heen. Beboter een cakevorm en verwarm de oven op 165 °C voor.

Bak vervolgens de cake af in minder dan een uur. Laat de cake voorzichtig op een rooster in folie verpakt afkoelen.  Pas koud aansnijden. Slagroom ( licht gezoet) of vanillesaus smaakt er lekker bij.

Ander traditioneel gebak: Friese Oranjekoek – http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/oranjekoek-friesland/

oranjekoek

 

ALLE GEBAK : NEDERLANDS DIS

SONY DSC

gebakken in de restwarmte nadat het brood is gebakken

2 Responses to “CAKE ECHT OUDERWETS GEBAK   ”

  1. Annemieke schreef:

    Ik bak mijn cake altijd met Bona. IS altijd smeuïg. Boter wordt hard als je cake afkoeld en daardoor wordt de cake droger. Niet te heet en te lang bakken. Hoeveelheden 4 altijd juiste verhouding.

    1. paul hoftijzer schreef:

      Annemieke,
      met alle vetsoorten kan men een smeuïge cake bakken. Alleen moet je naar gelang de samenstelling van het vet het recept aanpassen.

      geniet ervan,
      paul hoftijzer

Leave a Reply to paul hoftijzer Cancel reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>