HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KERST-KOEKJES of KRANSJES voor een echt Kerstgevoel

kerstkransjes

Kerstkransjes hingen wij vroeger met een rood lintje in onze kerstboom. Elke dag mochten we er 1 opeten. In die tijd werden er fijngesnipperde amandelen over gestrooid. Tegenwoordig worden ze nog steeds verkocht. Maar de kerstkoekjes uit de supermarkt zijn niet met amandelen maar met fijngesneden pinda’s bestrooid. Dat smaakt toch echt veel minder lekker. En roomboter zal er ook wel niet meer in zitten.

margriet kookboek

In een van mijn Margriet kookboeken van net na de tweede wereldoorlog vond ik een lekker recept voor kerstkransjes.

KERSTKRANSJES

 • 250 gram bloem
 • 150 gram boter
 • 100 gram basterdsuiker
 • 1 theelepel bakpoeder
 • heel weinig zout
 • Geraspte schil van 1 citroen
 • 1 ei
 • Wat grove suiker
 • 75 gram gehakte amandelen of amandelschaafsel

deeg voor vanille kipferl

Werk in een koele keuken, als je dit deeg maakt ( dat geldt trouwens voor alle zandtaartdeeg).

Zeef de bloem met wat zout in een kom. Voeg de fijngesneden koude boter toe en de suiker & bakpoeder.

Kneed met een koele hand hier een taai deeg van. Voeg op het laatst de geraspte schil van een citroen toe. Kneed alles verder tot een vast deeg. Is het deeg toch warmer geworden, verpak het deeg in folie en leg het een half uur in de koelkast.

Rol daarna met weinig bloem  het deeg uit tot een dunne lap op een met bloem bestoven werkvlak. Steek uit de lap rondjes met een steker of een glas. En steek uit het midden van deze rondjes nog een klein rondje.  Klop het ei los. Verwarm de oven 10 minuten voor op 175 °C.

Beleg een bakblik met bakpapier. Leg hier de koekjes op. Bestrijk de koekjes met losgeklopt ei. Bestrooi de koekjes met wat grove suiker en het amandelschaafsel.

Bak de koekjes in 10 tot 15 minuten lichtbruin. Zorg ervoor dat de amandelen niet te donker worden.

Uit de oven halen en op een rooster laten afkoelen.kerstkarnsjes 1

In Duitsland maakt men speciaal voor kerst ook blanke speculaaskoekjes. Die lijken erg op blanke speculaas zoals men nog steeds op Texel traditioneel bakt.  Kijk voor een recept op: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/blanke-speculaas-uit-texel/witte speculaas

Recept voor gewone speculaas: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/sinterklaas-speculaas/amandelspeculaas

 

VANILLE KIPFERL

In Duistland , maar ook bij bakkers hier in de grensstreek worden nog andere echt lekkere koekjes voor kerst gemaakt: vanillekipferl heten ze en ze smaken meer dan lekker.

Nodig:

250 gram meel
2 eetlepels witte suiker
100 gram gemalen amandelen (kant en klaar gekocht)
1 pakje vanillesuiker ( wel van echte bourbonvanille)

snufje zout
250 gram zachte boter

 

De zachte boter, het zakje vanillesuiker, het zout en de twee eetlepels suiker met de mixer tot een crème roeren. Dan de gemalen amandelen erbij en de bloem er over zeven. Alles snel tot een vast deeg kneden. Tot een rol deeg vormen. Deze in folie een half uur in de koelkast koud wegzetten. Na minimaal een half uur de oven voorverwarmen op 160 graden. Het deeg tot een plak van ongeveer 1 centimeter uitrollen opeen  met meel bedekt werkblad. Hieruit reepjes  van vijf centimeter lang en 1 cm dik snijden. Tot een soort maantjes vromen en op een bakblik met bakpapier belegd leggen. Koekjes in ongeveer 10 minuten gaar bakken. De koekjes moeten nog nauwelijks gekleurd zijn. Daarna de koekjes voorzichtig van de bakplaat nemen en deze terwijl ze nog warm zijn onderdompelen in poedersuiker. Rustig laten afkoelen.

vanille kipferl

 

 • Je kunt zelf vanillesuiker maken door in een potje met zeer fijn gemalen rietsuiker een vanille-peul te stoppen of fijn gemalen vanille erbij te doen. Als je een peul in melk hebt afgetrokken kan je deze ook bij deze suiker voegen. De peulen zullen dan nog steeds hun geur afgeven.vanillepeul
 • Vanillekipferl worden voor kerst in een zeer groot gebied in Europa gemaakt. Niet alleen in Duitsland maar ook in Hongarije, Tsjechië en Oostenrijk. Naast gemalen amandelen, worden ook vaak gemalen hazelnoten door het deeg gedaan en ook half amandelen/half hazelnoten.

.

 

LEKKER GENIETEN VAN KERST : NEDERLANDS DIS

kerst koek

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>