HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KONINGSBROOD dus een soort oranjebrood

We bereiden ons nu voor , want zaterdag is hetkoningsdag

We hebben in Nederland lange tijd geen koning gehad, dus de traditie van deze koningskoek is hier eigenlijk helemaal verdwenen. Onze buurlanden kenden deze koek nog steeds en daar werd het ook vandaag de dag nog regelmatig gebakken. Dit is een rijk-gevulde cake, dat oorspronkelijk natuurlijk met gistbeslag werd gemaakt. Maar tegenwoordig laat men het rijzen met bakpoeder.

Voor de verwarring : er bestaan ook koningsmoppen , dat vaak vroeger ook koningsbrood werd genoemd. Dit recept van Koningsbrood lijkt meer op een rijk brood, al wordt het tegenwoordig niet meer met (gist-) brooddeeg gemaakt.

koningsbrood

koningsmoppen

KONINGSBROOD

  • 250 gram boter
  • 200 gram basterdsuiker
  • Vanillesuiker
  • 5 eieren
  • Wat zout
  • Citroen rasp en citroensap of rum-essence
  • ½ kilo bloem
  • 4 theelepels bakpoeder
  • Glas melk
  • 150 gram krenten
  • 250 gram rozijnen
  • 125 gram sukade

Baktijd:  ongeveer 90 minuten op 175 ֯ C

Bakvorm: cakeblik of kleine broodvorm , bekleed met bakpapieren  en gevet

Sukade fijn snijden. Rozijnen ne krenten uitzoeken, wassen en te week zetten in oude , koude kruidenthee ( eventueel met wat rum).

Boter op kamertemperatuur, glad roeren met de suiker ede vanillesuiker. Dan een voor een de eieren er door kloppen. Zout en het smaakje naar eigen wens toevoegen.

Hierover de bloem met bakpoeder zeven, en doorroeren, waarbij men er steeds wat melk bijvoegt.

De rozijnen en krenten afgieten en afdrogen. Samen met de sukade door het deeg vouwen.

Oven voorverwarmen op 175 graden. Bakvorm bekleden met bakpapier en invetten met olie of gesmolten boter. Deeg in de vorm scheppen.

Als de oven op temperatuur is, het gevulde bakblik er in schuiven en de koningskoek in 1 ½ uur gaar en mooi bruin bakken. Na even licht afkoelen, de koek voorzichtig storten op een rooster.

Als de koningskoek verder afgekoeld is kan men deze naar wens met poedersuiker ( met wat fijngemalen kardemon) bestrooien.

koningskoek

koningskoek of -brood

Met een waterglazuur met citroen- of sinaasappelsmaak kan men de koek ook afwerken.

citroencreme maken

Waterglazuur: 75 gram poedersuiker op 1 ½ eetlepel citroensap ( of in dit geval sinaasappelsap) mengen. Men kan er eventueel voor het gestold is wat citroen-(sinaasappel-) rasp over verdelen. ( hoeveelheid is genoeg voor een kleine taart of een cake, wel dun aanbrengen)citroenschilletjes

 

Recept voor het andere koningsbrood, dus koningspitmoppen: http://www.nederlands-dis.nl/basis/snoeperij/koningsbrood/

Het smaakt uitstekend met een glaasje oranje bitter :glaasje oranje

MOOIE TRADITIE : NEDERLANDS DIS

oranje wimpel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>