HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ROOMBOTERKOEKJES ouderwets genieten

bakkerswinkel eens

Vroeger waren er bakkers die in vierkante blikken met een kijkglas in de deksel in een rek met meerdere blikken hun zelfgemaakte koekjes aan boden.

In een van die blikken zaten altijd ook roomboterkoekjes. Vaak was een in blauw gedrukt soort zegel waarop stond dat de waar gemaakt was van echte roomboter in de hoek onder het glas geschoven.

De koekjes waren niet goedkoop en werden dan ook alleen voor speciale dagen aangeschaft of cadeau gegeven. Mijn grootmoeder nam ze soms mee als zij op de theevisite kwam. Ze werden dan op een bijzonder schaaltje op de theetafel gezet. En bij ons waren ze dan diezelfde avond gegarandeerd opgegeten.

Boterbiesjes werden ze vroeger vaak genoemd, die roomboterkoekjes waren bij ons thuis ook geliefd, deze ouderwetse koekjes  waren ook zo verdwenen. Ook als thuis zelf koekjes werden gemaakt waren ze vaak opgesnoept voor ze echt afgekoeld waren. Een bakblik vol is niet zoveel, vonden wij.

BOTERBIESJES RECEPT ( om het zelf te ervaren):

Dit zijn de koekjes, die heel vroeger bij ons thuis nadat er brood in de oven van het houtfornuis was gebakken vaak gebakken werden in de restwarmte. Het was dan lekker warm in de keuken, maar dat was zeker niet de belangrijkste reden, dat we daar niet weg te slaan waren. De koekjes waren bijna net zo lekker als de versgebakken kapjes van het witte of tijgerbrood, dat dan naast het volkorenbrood al onder een theedoek op de vensterbank stond af te koelen.

Ingrediënten:

  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 30 gram poedersuiker
  • 140 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel melk
  • 1/2 los geklopt ei
  • snuf zout
  • 200 gram patentbloem gezeefd

Voorbereiding:

Meng de suiker, boter, melk, het ei en het zout in een kom. Voeg de bloem toe en kneed tot een soepel deeg.

Laat het deeg afgedekt zeker een half uur koel rusten ( tegenwoordig pakken we het in folie en legen het in de koelkast zeker 30 minuten weg).

Verwarm de oven voor op 175 ⁰C. Rol het deeg uit tot een lap ter dikte van 3 mm. Wel eerst het werkvlak en de deegroller dun met bloem bestrooien. Steek er zoveel mogelijk vormpjes of cirkels uit en leg ze op en ingevette met bakpapier belegde bakplaat. Rol de restjes deeg opnieuw uit en steek er weer koekjes uit.

Bereidingswijze:

Bak de koekjes in het midden van de oven in ongeveer 12 minuten goudgeel.

Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen. Neem de koekjes met een spatel van de bakplaat en leg ze op een rooster om af te koelen.boterkoekjes

* Soms werd de roomboter voor de helft met margarine gemengd. Je kreeg dan toch de roombotersmaak, maar de koekjes waren zo een stuk goedkoper.

TRADITIONELE  KOEKJES :  NEDERLANDS DIS

bakkerswinkel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>