HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KLETSKOPPEN TRADITIONELE KOEKJES  

Kletskop

Een kletskopje is een traditioneel Nederlands heel hard, heel dun en bijzonder knapperig koekje, dat voornamelijk uit licht gekarameliseerde suiker bestaat.

Ook Vlaanderen kent dit koekje, speciaal Brugge en Veurne kent zijn eigen traditionele versie hiervan.

In de soort uit Brugge worden plaatselijke noten gebruikt, dus vroeger eerder hazelnoten, dan van elders aangevoerde amandelen. Daarnaast zit hier bakpoeder maar geen kaneel in.

BRUGSE KLETSKOPPEN ( vaak ook “Dentelles de Bruges” genoemd)

In Brugge ze uiterst dun en knapperig zijn en net zo fijn als hun traditionele kantwerk.

kantwerk van brugges

Nodig:

  • 225 gram kandijsuiker
  • 75 gram gemalen hazelnoten

hazelnoot

  • 75 gram bloem
  • 75 gram boter
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Weinig zout

Ze worden op 180°C in 10 tot 15 minuten gebakken.

verpakte brugse kletskoppen

In een Amsterdamse variatie troffen we vermalen pinda’s, maar wel kaneel aan.

In Veurne gebruikt met cashewnoten en zit als extra er nog eieren in het deeg.

cashewnoot

 

Vroeger werden ze vaak bij een kopje thee genuttigd. Ook bij nagerechten, speciaal bij ijs worden kletskopjes gebruikt.

De typerende vreemde naam van het koekje komt van de bereidingswijze.

Een recept voor zoete kletskopjes:

  • 25 gram gehakte amandelen of hazelnoten
  • 60 gram boter
  • 150 gram licht bruine basterdsuiker
  • 50 gram bloem
  • Wat gemalen kaneel
  • Een weinig fijn (zee-)zout
  • 2 theelepels water

Smelt de boter op een zacht vuur. Roer de suiker door de gesmolten boter, daarna de bloem. Als dit goed dooreen gemengd is voeg de overige ingrediënten: de amandelen, wat bloem, kaneel, wat zout en voorzichtig het water. Verwarm intussen de oven op ongeveer 180 tot 200 °C voor.  Bedek een bakblik met aluminiumpapier of goede bakpapier. Leg hoopjes van het deeg met voldoende tussenruimte op het folie en klets ze in één klap plat met een natte lepel. Van dit kletsen komt de naam kletskopjes. Bak de koekjes 7 tot 10 minuten tot ze goed bruin, maar natuurlijk niet zwart gebrand zijn. Laat iets ze afkoelen en haal ze nog niet helemaal afgekoeld met een pannenkoekmes voorzichtig van het folie af.

kletskopjes 2

Men moet ze dan snel opeten of in een goed af te sluiten koekblik  bewaren.

 

kaas aEr bestaan trouwens ook hartige kletskopjes, die gemaakt worden van voornamelijk kaas en in de oven in korte tijd worden gebakken. Daarvoor moet een oude, zeer harde kaassoort gebruikt worden, die weinig smelt, bijvoorbeeld in betere restaurants gemaakt van Parmezaanse kaas of overjarige Hollandse (boeren-)kaas.

TEXELSE KAAS- WAFELTJES:

kaas novalis

  • 150 gram zo oud mogelijke boeren kaas uit Texel: WEZENSPYK of NOVALIS
  • 3 eetlepels bloem

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rasp de Extra Oude kaas  fijn.
Meng de oude kaas met de bloem en schep 8 bergjes kaas op het bakplaat. Druk de kaas wat plat. Bak de wafeltjes kort maximaal 5 minuten, maar meestal is 3 minuten genoeg op 225 °C. . Op de bakplaat laten afkoelen of nog beter , na wat afkoelen nog warm op een rooster  scheppen.

kaaswafeltje uit Texel

KAAS-KLETSKOPPEN

Nodig:

geraspte kaas

  • 150 gram oude boeren kaas , vers geraspt
  • 2 takjes tijm

Meng voor de kletskoppen 150 gram oude geraspte kaas met wat los gerispte blaadjes tijm.

Verdeel  dit over een met bakpapier beklede bakplaat en houdt wat afstand tussen de hoopjes en druk die met een lepel wat plat. Bak de kletskoppen in maximaal 10 minuten bij 180 °C.  Op het bakpapier even laten afkoelen en met een paletmes nog steeds warm er af scheppen.

Andere lekkere traditionele koekjes:

Dumkes uit Friesland: http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/dumkes-streekproduct-friesland/

dumkes

Of walnootkoekjes: http://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/walnootkoekjes/

walnootkramel 1

HEERLIJK GENIETEN : NEDERLANDS DIS

 

lekkere traditionele koekjes

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>