HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GELDERSE ROOS GELEI UIT DE NATUUR OF JE TUIN

Gelderse roos bloem

Bij het verzamelen van vlierbessen kwam ik langs vele struiken met mooie bessen van de Gelderse roos. Gelderse roos heeft de naam giftig te zijn, maar ook velen denken, vroeger zeker, dat vlierbessen giftig zijn.
De Gelderse Roos is een bladverliezende struik of zelfs kleine boom, die algemeen in Nederland voor komt. De Gelderse roos bloeit vroeg in de zomer ( eind mei, juni) met kenmerkende witte schermen. De plant draagt helder rode trossen vruchten vanaf augustus tot december. Het is niet de eerste plant waarvan de vogels de bessen opeten, dus de Gelderse roos heeft zelfs tot december vruchten. Maar dan worden ze zeker door vogels gegeten.
De plant  heeft de naam giftig te zijn en rauw bevatten  de vruchten, net zoals de bast  en zelfs de bladeren giftige bestanddelen. Om die reden wordt de bast ook vroeger al als geneesmiddel  gebruikt.
Maar in andere landen worden de vruchten ( vaak na de eerste vorst) en het rode herfstblad ( na fermentatie) verwerkt en gegeten.
Door de vruchten te koken verliezen de vruchten hun giftigheid. Gelei van Gelderse Roos gemaakt smaakt erg lekker. Alhoewel er ook mensen zijn die dat verschrikkelijk vies vinden smaken.

GELDERSE ROOSGELEI

Voor ½  kilo aan gelei heeft men nodig:

  • 225 gram rijpe Gelderse Roos-bessen
  • de geraspte schil van ½ onbespoten sinaasappel
  • 1 glas water
  • 225 gram rietsuikerGelderse roosbessen

Verzamel de bessen in de morgen na een droge nacht. Gebruik alleen de stevige bessen, gooi alle gekneusde en zachte weg op een plek waar vogels er van kunnen eten.  Zet een roestvrijstalen pan met het glas water, de sinaasappelrasp en de Gelderse Roos-bessen op. Breng alles aan de kook en laat zeker 15 tot 30 minuten zachtjes sudderen.

Roer van tijd tot tijd met een houten pollepel , de bessen zullen in die tijd openbarsten. Passeer de vruchtenpulp door een roerzeef of iets vergelijkbaars. Meng de puree met de suiker. Breng het al roerend aan de kook, zodat de suiker helemaal opgelost wordt. Laat alles doorkoken totdat aan de zijkant van de pan kleine belletjes komen. Giet de gelei in een of twee  goed schoongemaakte jampotten.  Sluit de potten en laat ze op een houten plank afkoelen. Draai de potten tijdens het afkoelen na 5 minuten om. En laat ze ongeveer 10 minuten op het deksel staan. Laat de potten vervolgens volledig afkoelen. Vergeet geen etiket op de Gelderse Roos-gelei te plakken.

Gelderse roos gele in pot

 

TIP: De combinatie van Gelderse roos met appel en/of rozenbottel is erg lekker.

Men kan ook lekkere appelmoes maken met 10 % Gelderse roos gelei erdoor gemengd.

Kook zelf appelmoes: https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/appelmoes-2/

grove appelmoes

grove appelmoes

 

HEERLIJKE INMAAK EN JAM ZO UIT DE NATUUR: NEDERLANDS DIS

"weck"

“weck”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>