GELDERSE ROOSGELEI
Voor ½ kilo aan gelei heeft men nodig:
- 225 gram rijpe Gelderse Roos-bessen
- de geraspte schil van ½ onbespoten sinaasappel
- 1 glas water
- 225 gram rietsuiker
Verzamel de bessen in de morgen na een droge nacht. Gebruik alleen de stevige bessen, gooi alle gekneusde en zachte weg op een plek waar vogels er van kunnen eten. Zet een roestvrijstalen pan met het glas water, de sinaasappelrasp en de Gelderse Roos-bessen op. Breng alles aan de kook en laat zeker 15 tot 30 minuten zachtjes sudderen.
Roer van tijd tot tijd met een houten pollepel , de bessen zullen in die tijd openbarsten. Passeer de vruchtenpulp door een roerzeef of iets vergelijkbaars. Meng de puree met de suiker. Breng het al roerend aan de kook, zodat de suiker helemaal opgelost wordt. Laat alles doorkoken totdat aan de zijkant van de pan kleine belletjes komen. Giet de gelei in een of twee goed schoongemaakte jampotten. Sluit de potten en laat ze op een houten plank afkoelen. Draai de potten tijdens het afkoelen na 5 minuten om. En laat ze ongeveer 10 minuten op het deksel staan. Laat de potten vervolgens volledig afkoelen. Vergeet geen etiket op de Gelderse Roos-gelei te plakken.
TIP: De combinatie van Gelderse roos met appel en/of rozenbottel is erg lekker.
Men kan ook lekkere appelmoes maken met 10 % Gelderse roos gelei erdoor gemengd.
Kook zelf appelmoes: https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/appelmoes-2/