HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

RODE BIETJES IN AZIJN : een ouderwetse inmaakrecept

rode biet

Als er nu overvloedig bietjes in je tuin staan of de groenteboer ze heel goedkoop aanbiedt, kan men deze lekkere bietjes op azijn maken. Vroeger was dit naast ingemaakte komkommer en zilveruitjes een van de vaste onderdelen van inmaak. Gebruik trouwens het blad van de bietjes om er als heerlijke salade of gestoofd als groente van te genieten.

Men kan deze conserven ook maken van al gekookte rode bietjes, maar je kan beter de bietjes zelf koken.

BIETJES OP AZIJN

  • 1 ½ kilo rode biet ( liefst van dezelfde grootte)
  • Zout
  • 8 laurierblaadjes

laurierblad

  • 12 gekneusde zwarte peperkorrels ( of half witte en zwarte)
  • 12 kruidnagels
  • Mespunt karwijzaad
  • Sap van 1 citroen
  • 150 gram suiker
  • Ongeveer 1 ½ liter azijn ( inmaakazijn mag ook)
  • Wat geraspte rettich of rammenas ( wortelpeterselie is ook lekker)

Snij het groen van de bietjes en gebruik die apart voor een sla of een groentegerecht.

Was de bietjes. Laat daarbij de schil heel. Snij kop en staart van biet er niet kort af. Want dan bloeden ze leeg tijdens het koken.

Zet ze op net onder water met 1 eetlepel zout per liter water. Kook ze gaar. Voor zomerbietjes reken je maximaal 30 minuten . In de winter kan de kooktijd van biet oplopen tot 50 minuten tot een uur.

Schep de bietjes als ze gaar zijn uit de pan. Houd ze gelijk onder stromend water. Haal dan gelijk het schilletje eraf. Snij de bietjes in plakken van gelijke dikte.

Breng in een pan de azijn bijna tot aan kooktemperatuur. Zet dan gelijk het vuur uit.

Meng in een kom de kruiden, de citroensap en de suiker. Roer totdat de suiker is opgelost. Giet er de bijna kokende azijn bij. Even roeren.

Leg in een afsluitbare pot een laag bietjes, dan een schepje kruiden. En ga zo door totdat de pot gevuld is tot ongeveer 5 centimeter onder de rand. Giet vervolgens de azijn in de pot zodat de bietjes 2 centimeter onder de azijn staan. Bedek de potten. Als de azijn is afgekoeld doe je een schepje rettich of wortelpeterselie geraspt op de bietjes en sluit daarna de pot.

Bewaar de potten zure bietjes op een koele plek, ze blijven ten minste  zeker 2 maanden lekker. Laat ze wel eerst een week of twee staan doortrekken.rode biet op azijn

De azijn is te gebruiken voor koken en als ingrediënt voor een dressing. Zelf gebruik ik het ook voor een roze mayonaise of hollandaise saus.

Andere recepten met rode biet, zoals haringsalade:

http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/bietharingsalade-hieringslaaj-uit-limburg/

haring salade met rode biet

Of biet met meidoornblad voor je salade:

http://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-je-tuin-meidoorn-blad/

bietensalade met meidoorn

 

OUDERWETSE EN ZO LEKKERE RODE BIET :  NEDERLANDS DIS

gekookte rode biet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>