HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

VOLKOREN APPELTAART VAN MIJN TANTE   echte BAK-TRADITIE

Mijn tante kwam uit het grensgebied van Oostenrijk en Hongarije. Zij kookte graag, goed en vaak behoorlijk overdadig. Met haar heb ik kennisgemaakt met veel nieuwe gerechten. Haar gebak was altijd zo anders en daarbij vreselijk lekker. Zij had de voorkeur om volkorenmeel voor haar gebak te gebruiken. Daarmee kon zij toch licht en luchtig koken.

appel

APPELTAART VAN TANTE JO

  • 60 g  spelt volkorenmeel
  • 150 g  volkoren tarwe meel
  • 140 g  ruwe rietsuiker
  • 130 g boter + 20 gram voor de appels ( op kamertemperatuur)Boter
  • de schil van 1 citroen onbehandeld
  • 3 eieren
  • 3 theelepels bakpoeder
  • een beetje zout
  • 2 lepels melk
  • ¾ kilo appel ( zoetzure )
  • wat poedersuiker met vanillesuiker gemengd

De boter tot een crème kloppen,de suiker en de citroenrasp erbij voegen. Even doorkloppen. Dan een voor een de eieren erdoor mengen. Blijf kloppen. ( met een elektrische handmixer  of keukenmachine gaat dat eenvoudig).

Zeef het meel in een deegkom en voeg er de bakpoeder en het zout aan toe. Meng nu het boter-eieren-suiker crème erdoor. Als laatste eventueel wat melk om het deeg wat vloeibaarder te maken.

Oven voorverwarmen op 160 ⁰C. Boter een taartvorm ( springvorm ) in. Strooi de vorm licht in met bloem. Giet het deeg in de vorm.

De appels schillen, de appels boren en in vier stukken snijden.  De appel met een mes kruislings insnijden. 20gram boter net smelten. De appels daarmee insmeren. Gebruik je zoete appels dan de appels met het sap van de citroen bedruppelen.

De appels in het deeg leggen met de bovenzijde naar boven.

Na 10 minuten voor te verwarmen de taart in ongeveer 30 minuten gaar bakken. Probeer met een satéstokje of de taart gaar is.

Na het bakken licht met poedersuiker ( gemengd met wat vanillesuiker)  bestrooien.Appeltaart volgens mijn tante

Natuurlijk staan er meer gebak met appels op Nederlands Dis, zoals

Appelbeignets: http://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/oud-nieuw-appelbeignets/

appelbeignets

En Appelflappen: http://www.nederlands-dis.nl/snoeperij/oud-nieuw-appelflappen/

appelflap

En wat te denken van overheerlijke Appelbollen: http://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/appelbol/

appelbol met spiraal

 

EIGEN FAMILIE-TRADITIES : NEDERLANDS DIS

houtsnede appelbloesem

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>