HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

CHOCOLADEHAGELSLAG     echt NEDERLANDS BROODBELEG

hagelslag 2

CHOCOLADE-HAGELSLAG is een broodbeleg dat bestaat uit korrels van chocolade die op hagel lijkt. Chocoladehagelslag werd voor het eerst gemaakt in 1936 in de chocoladefabrikant van Venz. Dit gebeurde op het verzoek van een jonge klant om chocolade geschikt als broodbeleg te maken. Hagelslag was toen al een bekend woord voor dunne reepjes suikerwerk met anijs en vruchtensmaak voor op boterhammen. Dat maakte de fabriek van Venz al vanaf 1919.Het is een typisch Nederlands broodbeleg en is buiten Nederland, België, Indonesië en Suriname vaak niet te krijgen. Soms kan men hagelslag daar vinden bij de bakbenodigdheden, maar dan om taarten mee te versieren.

venz
Alleen hagelslag dat ten minste 32% cacao, inclusief minimaal 12 % cacaoboter bevat, mag chocoladehagelslag genoemd worden. Hagelslag die minder bevat, wordt cacaofantasie genoemd. Deze hagelslag bevat dan naast minder cacao ook meer suiker. Deze hagelslag kan minder goed smelten en heeft een minder uitgesproken chocoladesmaak. Chocoladehagelslag wordt gewoonlijk in tweesmaken gemaakt: melk en puur. In de melkversie zit vaak melkpoeder verwerkt.

Hagelslag zelf maken

Het chocolade mengsel, dat je zelf thuis kan maken is erg dik.  Om mooie hagelslag te krijgen
is het handig om de dikke massa in lijntjes te spuiten. Maak daarvoor een  eigen spuitzak van
( vetvrij)papier, zoals de banketbakker dat vroeger vaak deed.
Gebruik gewone cacao. De vanillesuiker en sterke koffie versterken de smaak. Gebruik wel goede cacaopoeder. Vind je pure chocolade te stevig van smaak en wil je meer melkchocolade-smaak vervang dan het water door magere melk of nog meer melksmaak door toevoeging van melkpoeder en wat minder suiker.

HAGELSLAG ( Fantasie hagelslag dus, want er zit maar 14 % cacao in)

  • 150 gram zelfgemaakte poedersuiker van rietsuiker
  • 35 gram “Droste” cacao poeder
  • 60 ml water
  • 1 theelepel echte vanille suiker
  • Een paar korrels fijn zeezout
  • 1/4 theelepel zeer sterke koffie ( espresso)

Meng alle droge ingrediënten in een vijzel , zeef ze in een kom. Voeg er de koffie en water bij en meng het ( eventueel met een mixer of andere keukenmachine) een homogene pasta. Schraap de massa daarna in de kom regelmatig met een rubberen spatel of ronde houten tepel zodat er geen kontjes overblijven.chocomassa

Doe het mengsel in een zelfgemaakte papieren conus,( door vetvrij-papier als papieren kokertjes strak op te rollen, knip een klein puntje van de onderkant af). Leg een vel bakpapier op een dienblad of bakplaat. Spuit de creme in dunne lijnen dicht vlak naast bij elkaar.

Zet de plaat op een veilige plaats en laat ze 24 uur drogen. Dek de dunne lintjes chocolade af met een keukendoek oid. Niet er op drukken. Schraap de volgende dag de lijntjes chocolade voorzichtig van het bakpapier af. Ik gebruik daarvoor een ouderwets zeer dun metalen pannenkoekenmes. Maar met een dun aardappelmesje gaat het ook. Snij de hagelslag in kleine stukjes en vul een glazen pot met de hagelslag.

in de hagelslag fabriek

in de hagelslag fabriek

* Heb je deze hagelslag goed kunnen maken, kan je in het mengsel de hoeveelheid suiker verminderen en de hoeveelheid cacao verhogen. En eventueel cacaoboter bij de massa mengen. Alleen dan lukte het mij niet om met een spuitzak mooie lijntjes te spuiten. Maar met een stevige knoflookknijper lukte het wel om daarmee wat echte chocolade hagel te maken.

EEN BELEGDE BOTERHAM : NEDERLANDS DIS

hagelslag

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>