HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HAANTJE PIK de Veluwse variatie op Palmpaashaasjes

haantje pik

Vroeger werden gewoonlijk ruim voor palmpasen in de Veluwe in een aantal dorpen en stadjes in de streek rond Barneveld en Wageningen andere palmpaasbroodjes gebakken. In smaak lijken ze het meest op Zeeuwse bolussen.

ZEEUWSE BOLUS

ZEEUWSE BOLUS

De broodjes zijn iets minder donker gebakken als Zeeuwse bolussen maar hebben wel een vergelijkbare smaak en structuur en worden niet tot een soort drol als bij Zeeuwse bolussen opgerold maar in de grove vorm van een haantje. Net zoals vaker gebruikelijk bij bakkers houden bakkers die dit nu bakken het recept geheim van de originele “Haantjes Pik”.

De Haantjes van bakkerij van Voorthuizen

De Haantjes van bakkerij van Voorthuizen

Bij twee bakkers in dat stuk van de Veluwe worden de “Haantjes pik”vandaag de dag nog gebakken: bij Bakkerij van Voorthuizen in Wageningen en bij de al bijna 120 jaar oude Bakkerij Koot in Barneveld. Maar ook elders ( in het hele land) zijn er nog een paar bakkers die een vergelijkbaar Palmpaashaantje bakken.

HAANTJE PIK van BAKKERIJ KOOT

HAANTJE PIK van BAKKERIJ KOOT

Maar met volgend recept kan men erg lekkere eigen “Haantjes Pik” bakken.

HAANTJE PIK   een traditionele paaslekkernij van de West Veluwe

  • ½ kilo liefst zeeuwse bloem of speltbloem
  • 1 zakje droge gist of 25 gram verse gist
  • 1 schepje suiker
  • ¼ liter melk ( handwarm)
  • 80 gram rietsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram boter ( net gesmolten, maar niet warm)
  • 150 gram lichte basterdsuiker
  • 3 eetlepels gemalen ceylon kaneelNeddis kaneel 3

Maak een giststarter van een beetje lauwe melk met een paar scheppen bloem en schepje suiker de gist. Zet het op een lauwwarme plek tot het gaat bruisen.

Zeef de bloem in een deeg-kom. Giet het zout langs de rand. Giet de giststarter erbij. Werk die door de bloem en voeg langzaam al roerend de rest van de melk erbij.

Voeg dan de gesmolten boter, de rietsuiker, de helft van het kaneel erbij en kneed alles door elkaar zodat er een goed ( licht plakkerig) deeg ontstaat. Dek de deeg-kom af met een doek en laat het deeg minstens een kwartier rustig zetten en voor-rijzen.

Kneed het dan een kwartier op een licht met olie ingevet aanrecht. Veeg de deeg-kom goed leeg en kwast deze ook in met wat olie.

Doe het deeg in de deeg-kom. Zet het deeg nu weer afgedekt op een lauwwarme plek zeker een uur weg om te rijzen. Het volume moet in die tijd zeker meer dan verdubbeld zijn.

Meng de lichte basterdsuiker met de rest van het kaneel. Strooi hiervan 2/3 op je werkvlak. Verdeel het deeg in tien delen en rol deze door de suiker uit tot lange strengen. Zorg dat het deeg overal met de kaneelsuiker bedekt is.

Ook in een kom kan men de rollentjes deeg door de kaneelsuiker halen

Ook in een kom kan men de rolletjes deeg door de kaneelsuiker halen

Vorm die strengen tot een soort haantje.

Neem een bakblik, leg er een vel bakpapier op. Verdeel de haantjes over het bakblik en laat de haantjes weer afgedekt op een lauwwarme plek zeker een half uur na-rijzen. Veel langer is niet echt nodig, want dan raakt men ook de haantjes vorm een beetje kwijt.

Verwarm de oven voor op 220⁰C. Bestrooi de haantjes net voor het bakken nog met de rest van de kaneel/basterdsuiker en bak de broodjes in 6 tot 8 minuten gaar. Maar laat ze vooral niet te lang in de oven en haal ze gelijk na het bakken uit de oven, want anders kleuren ze te donker en worden ze te weinig klef. Haal de broodjes uit de oven. Maar laat ze niet ver afkoelen. Want dan kan men ze het beste in een grote plastic bak doen en ze daar helemaal in laten afkoelen. Zo blijven ze heel lekker klef en plakkerig.haantje pik 1

  • Sommige bakkers bewaarden ze vroeger in speciale platte houten bakkersdozen.

Traditioneel worden ze gegeten met roomboter besmeerd en dan soms zelfs weer met kaneelsuiker bestrooid. En ze worden natuurlijk op Palmpaasstokken gezet. Maar dan loopt men het risico dat aan het eind van de Palmpaas-optocht de kinderen met een kale palmpaasstok thuiskomen.

Gewone palmpaasbroodjes bak je ook zelf: http://www.nederlands-dis.nl/basis/snoeperij/paastijd-palmpaasbroodjes-haasjes-zwanen-en-hanen/Palmpaasstok

Recept Zeeuwse Bolus: http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/zeeuwse-bolus/

HEERLIJKE PLAATSELIJKE TRADITIE : NEDERLANDS DIS

Palmpaashaantje

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>