HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

JIDDISCHE TRADITIE  Gerechten voor het Feest van Lichtjes : Latkes & Soefganiot

CHANOEKA

2014-12-18 16.45.46

Normaal in dezelfde rond Kerstmis, valt meestal tegelijkertijd het Joodse inwijdingsfeest. Dit feest van de lichtjes heet Chanoeka. Dat net als kerstmis nu een feest van vrede zou moeten zijn, staan ook die lichtjes voor vrede. Dit jaar dus volgens onze jaartelling in 2018 viel chanoeka vrij vroeg in december. Het is al 2 december begonnen en eindigt vandaag op 10 deceber als de zon ondergaat.

Tijdens dit feest eet men speciaal gerechten die in olie zijn bereid.

Latkes of Lavivot zijn aardappelkoeken, die vergelijkbaar zijn met de “reibekuchen”die onder andere in Duitsland zeker op kerstmarkten gebakken worden.

Voor het recept van de Rijnlandse aardappelkoeken kijkt men op:

http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/kerstmis-het-kerstgevoel/

 

LATKES of LAVIVOT

Nodig:

I kilo geschilde aardappelen
1 ui
3 eieren
½ kop meel
zout en peper
olie

Rasp de aardappel grof. Snipper ook de ui fijn. Meng deze en doe ze in een keukendoek en wring het vocht eruit. Doe de uitgewrongen massa in een kom, voeg de eieren en de bloem erbij en wat zout en peper. Verwarm een laag olie in een koekenpan en doe er een hoopje beslag in. Druk de aardappelkoeken plat en bak ze aan beide kanten mooi knapperig en bruin.lafkes

Direct serveren met appelmoes, compote of zure room.

Soefganiot zijn een soort berliner bollen.

Ze staan ook voor het wonder van de olie voor de olielampen in de tempel tijdens dit feest. Elke dag brandt men naast de aansteek-hulp kaars een kaarsje meer aan. Vaak worden die kandelaar ( de Chanoekia of negen-armige menora)  in een raam in het zicht gezet, dit in tegenstelling met alle andere Joodse feesten, die binnenshuis niet in het zicht van anderen plaats vinden.

SOEFGANIOT

Nodig:

  • 300 gram bloem
  • 1 ½ lepel bakpoeder
  • 2 eidooiers, losgeklopt met
  • Klein bekertje zure room of schenkyoghurt
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • Vanille
  • Rasp van een halve citroen ( onbehandeld)
  • Snufje zout

Olie om de soefganiot in te bakken.

Jam op te vullen en grove kaneel suiker om er over te strooien.

Meng van alle ingrediënten een deeg. Verwarm de olie ( in een frituurpan) tot 170°C. Vorm met twee lepels bollen en bak die rustig in de frituur. Op keukenpapier uit laten lekken. De nog warme bollen opensnijden er een stevige lepel jam in doen. Dichtdrukken en over strooien met grove kaneel suiker.soefganiot

De Joodse invloeden zijn vaak niet altijd zichtbaar in onze traditionele keuken, maar is wel terug te vinden. Lees erover op:

http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/jiddische-of-joodse-invloeden/

 

GERECHTEN VOOR DAGEN MET LICHT : NEDERLANDS DIS

kaars

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>