HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KATTENTONGEN TRADITIONELE KOEKJES

kattentongen

Kattentongen zijn traditionele koekjes. Deze vindt men niet alleen in Nederland, maar ook bij voorbeeld in Duitsland. Vers gebakken zijn ze het lekkerst.

In alle complete kookboeken van vroeger vindt je wel een recept voor Kattentongen.

Met een Dordrecht gasfornuis waren ze blijkbaar ook te maken, want in het kookboek wat daarbij werd verstrekt vond ik (ongeveer) het volgende recept:

KATTENTONGEN

  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram gezeefde poedersuiker
  • merg van ½ stokje vanille ( of zakje echte vanillesuiker)
  • 2 eiwitten, los opgeklopt, maar nog niet stijf
  • 100 gram bloem
  • snufje zout

Roer de boter zacht, meng er de suiker en de vanille door. Roer vervolgens de bloem met het zout erdoor. Bekleed een bakblik met bakpapier. Smeer dun in met boter. Verwarm de oven 10 minuten voor op 175 ⁰C. Spuit met een vlak spuitmondstuk reepjes van ongeveer 5 centimeter, ruim uit elkaar op het bakblik. Bak de kattentongen in ongeveer 10 minuten gaar, in het midden zijn ze dan goudgeel, de randen blijven geelbruin. Met een pannenkoekenmes van de bakplaat scheppen en op een rosster laten afkoelenlaten afkoelen.

kattentongen 2

  • Men kan kattentongen met een crème ertussen twee aan twee met de onderzijde aan elkaar plakken. Bijvoorbeeld vanille- of koffie-crème. Koffie: op 50 gram zachte boter ruim 20 gram fijne poedersuiker roeren, Daar maximaal 1 eetlepel sterke koffie door mengen , en eventueel wat kaneel. Vanille: door het zelfde mengsel van boter en poedersuiker een zakje echte vanillesuiker mengen.

ANDERE TRADITIONELE KOEKEN     Kletskoppen:

http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/traditionele-koekjes-kletskoppen/Kletskop

Roomboterkoekjes: http://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/2385/

boterkoekjes

Of Arnhemse Meisjes: http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/arnhemse-meisjes/

arnhemse meisjes

 

HEERLIJKE TRADITIONELE KOEKJES : NEDERLANDS DIS

bakker harderwijk 2

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>