HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Bak heerlijke SNEEUWBALLEN op een groene KERSTDAG

kerst voor de deur

Als kind ging ik soms deze tijd van het jaar naar bed met de hoop de volgende morgen op te staan en dan zou de wereld om ons heen wit geworden zijn. Meestal was het al stevig koud en mijn zolderkamer had geen verwarming. Op het dakraampje waren al mooie ijsbloemen gegroeid, zodat je daar door helemaal niet kon zien of de wereld om ons heen echt was veranderd.

Op een ochtend werd mijn kamer niet lichter. Mijn wekker informeerde me zichtbaar door de fluorescerende puntjes dat het al dag was. Maar mijn  kamer bleef donker. Dit terwijl mijn wekker vertelde dat het tijd was om op te staan.

Jammer genoeg maken vele kinderen dat vandaag hier niet mee. Er ligt geen deken witte sneeuw, die alles even naar een ander niveau kan tillen. Zij zullen het moeten doen met de verhalen hoe alles was. Of teren op de enkele winter in hun leven die nog echt koud is geweest. Of alleen het doen met een weekend met sneeuw en de spanningen van  een voorspelde code oranje of rood. Met de onzekerheid of dat wel gaat gebeuren.

sneeuwballen 1

En daarom nu toch sneeuwballen.

Een traditioneel, lekker recept. Bijna vergeten , maar waard om door ons gemaakt te worden.

Al is het maar als lekkernij om samen met kinderen te gaan maken en even met sneeuw al is het de poedersuiker te kunnen spelen.

SNEEUWBALLEN

Sneeuwballen worden gemaakt van kookdeeg, net zoals eclairs en soezen. Water met boter wordt eerst tot de kook gebracht. Daar wordt dan ineens gezeefde bloem bijgevoegd en later ,als het mengsel al wat afgekoeld is, 1 voor 1 de eieren.

Nodig:

  • 1/3 liter water
  • 75 gram boter
  • 200 gram bloem of zelfrijzend bakmeel
  • 5 tot 6 eieren
  • 75 gram krenten, rozijnen en/of sukade ( gewassen, voorgeweekt en droog gemaakt)
  • wat zout

Frituurvet op in te bakken.

Zet het water met de boter en zout op het vuur. Als het kookt alle eerst gezeefde bloem in een keer toevoegen en al roerend doorkoken tot het deeg samenhangend en soepel is en loslaat van de wanden van de pan. Dan van het vuur af. Dan 1 voor 1 de eieren toevoegen, maar dan pas de volgende als alles  helemaal is opgenomen en het lichter van kleur is geworden en meer is gaan glanzen. Het deeg moet zo dik zijn, dat het juiste als een bal in een keer van de pollepel valt.

Snij de sukade fijn en voeg die samen met de gedroogde krenten/rozijnen bij het deeg. Verwarm de frituur op maximaal 160 °C en vorm met twee lepels bolletjes van gelijke grootte en laat die gelijk in het vet glijden. Bak de ballen rustig dat ze rijzen en mooi aan alle kanten gelijkmatig bruin worden in ongeveer 8 minuten. Haal de ballen uit het vet, laat ze op keukenpapier even rusten. Leg de ballen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker.

Sommigen vullen ze met geslagen slagroom met vanille met behulp van een spuitzak.

sneeuwballen uit de frituur

Heb je dan gelijk heerlijke sneeuwballen en even een witte kerst.

WIT SMULLEN MET KERST : NEDERLANDS DIS

 

kerst 12

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>