HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Authentieke kloosterkoek nu voor Kerst zoals “LEBKUCHEN”  / PEPERKOEK / Gekruide gevulde taaitaai

taaitaai 1

Taaitaai is de huidige vorm van een heel oud gebaksoort. Waarschijnlijk al vroeg in de Middeleeuwen en vermoedelijk eerder werd al in de winterperiode dit soort koeken gebakken. En waarschijnlijk ook aan de goden geofferd. Anijs was een kruid dat ook toen al hier groeide en dus gebruikt werd. Ook de Duitse lebkuchen of de Aachener  Printen en de koek uit Dinant in het zuiden van België heeft dezelfde oorsprong.  De Duitse lebkuchen zijn erg lekker. Het is een soort gevulde taaitaai met speculaaskruiden. Vooral de originele Nürnberger Lebkuchen is bijzonder.  Door de koek te bewaren ( in blik) wordt de smaak nog intenser.

Traditionele klooster-koek

Ook meer landen in Europa kennen vergelijkbare peper- en honingkoeken. Al in de middeleeuwen werden Lebkuchen in de huidige vorm gebakken. In het oorspronkelijke recept van taaitaai met alleen anijs zijn  specerijen bijgevoegd. Vooral door kloosters op knooppunten van handelsroutes waar de benodigde ingrediënten zoals die exotische specerijen voorhanden waren, zoals in Aken en Neurenberg bijvoorbeeld. Net zoals in meerdere ontwikkelingen in die tijd heeft Karel de Grote hier grote invloed op gehad. Tegenwoordig kom je ook op vele Duitse kerstmarkten banketbakkers uit Aken tegen. Daar kan men deze koek in de vorm van Aachener Printen  gelijk proeven. De naar kaneel en andere specerijen geurende koeken zijn, net als Glühwein, onlosmakelijk verbonden met de kersttijd. Deze koeken zijn niet alleen vast onderdeel van de traditionele Duitse kerstkoffietafel, er worden ook peperkoekhuisjes van gebouwd. Ook op het “Oktoberfest” en vele kermissen zie je lebkuchen, vaak in hartvorm.

TaaiTaaiVoor het recept voor traditionele taaitaai kijk op: http://www.nederlands-dis.nl/snoeperij/taaitaai/

Voor recepten voor kruidenmengsel voor koek: http://www.nederlands-dis.nl/kruiden-en-zo/koek-en-speculaaskruiden/

 

EEN RECEPT: – AACHENER PRINTEN

 • ½ kilo stroop
 • 3 eetlepels water
 • 150 gram witte fijne basterdsuiker
 • 100 gram rietsuiker
 • 600 gram bloem
 • 15 gram bakpoeder
 • 2 eetlepels fijngesneden sinaasappelschilletjes of oranje-snippers
 • 1 theelepel piment
 • 3 volle theelepels gemalen anijs
 • 1 1/2 theelepel gemalen koriander
 • 2 theelepels Ceylon kaneel ( gemalen)
 • 1/2 theelepel speculaaskruiden
 • ½ theelepel zout

Verhit de keukenstroop met het water. Voeg stuk voor stuk de ingrediënten er bij. Blijf roeren. Zeef de bloem en bakpoeder erbij. Voeg de rest van de kruiden erbij. Kneed alles tot een soepel deeg.

Zet het deeg liefst minstens een dag afgedekt koel weg.

Rol daarna het deeg uit tot een plak van maximaal 3 mm. En druk dat af in koekvormen of snij er rechte stukken van 3 bij 7 centimeter van ( ben je exacter volg dan de gulden snede !) . Je kunt ook met steekvormen de koek in allerlei vormen bakklaar maken.

Bekleed een bakblik met bakpapier. Bestrijk het met water en leg de koeken erop.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de koeken in ongeveer een kwartier gaar. Gelijk uit de oven halen en op een rooster laten afkoelen. Na het bakken lang houdbaar. De smaak wordt na een tijdje dieper.

kerstversiering

 • Voor Lebkuchen worden gemalen hazelnoten en amandelen toegevoegd aan het deeg.
 • En er zit zeker ook citroenschil en gemalen gember in.
 • Sommigen voegen er ook nog amandelspijs of marsepein en sukade aan toe.
 • Lebkuchen worden vaak gedeeltelijk gedompeld in chocolade en met opgespoten chocolade ( wit, melk en puur) versierd.  Ook suiker wordt er in vele kleurtjes opgespoten.
LEBKUCHEN

LEBKUCHEN

Van gebakken platen deeg worden koekhuisjes voor kerstmis gemaakt, die weer met suikerstroop , chocolade en snoepjes worden afgewerkt. Zo herleeft elke keer het sprookje van Hans en Grietje weer.

koekhuisje

 

Zo kan je aan onze taaitaai zien, dat de vrome calvinisten niets van goddeloze versiering moesten hebben.

 

SMAKELIJK ETEN OOK IN de KERSTTIJD : NEDERLANDS DIS

kerst koek

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>