HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

NOG MEER KONINGSBROOD maar nu de Pitmoppen van de Koning het is niet voor niets morgenkoningsdag

MORGEN IS HET KONINGSDAG en vanwege de corona gaat het weer tegenvallen

Koninginnensoep kent iedereen op zijn minst van naam. Met een koning, die nu al niet meer nieuw is,  moet er toch ook een eigen traditie ontstaan.  In de Nederlandse culinaire  annalen kwam ik wel koningsbrood tegen, zeker een reden om hier wat aandacht aan te geven.

Koninginnesoep

Het recept voor maximale soep staat ook vandaag op Nederlands Dis:

http://www.nederlands-dis.nl/soep/koninginnesoep/

Maar nu hebben we een koning, dus ook:

Koningsbrood zijn krokante koekjes met amandelen erop gebakken.  Deze koekjes worden ook soms pitmoppen genoemd. Een karakteristiek traditioneel Nederlandse specialiteit, alhoewel niet echt populair en bekend.

KONINGSBROOD of koninklijke pitmoppen:

koningsbrood

Voor 45 stuks heeft men nodig ( volgens het kookboek dat men rond de jaren 50-tig en 60-tig bij een gasfornuis van het merk  Dordrecht kreeg):

  • 300 gram bloem
  • 250 gram boter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • zout
  • geraspte schil van ½ citroen
  • 1 ei
  • 100 gram gepelde, gehalveerde amandelen

Kneed van bloem, boter, suiker, bakpoeder, citroenschil en zout een soepel deeg. Zet het deeg zeker een half uur in folie koel weg.

Bestuif dan een tafel of aanrecht en een deegrol met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 1/3 cm dikte. Klop het ei los met 2 eetlepels water. Bestrijk de deeglap dun met ei. Snijd de lap in vierkantjes van 4 bij 4 cm. Druk hierop de halve amandelen met de bolle kant naar boven en bestrijk deze weer met ei. Beboter de bakplaat, leg hierop de pitmoppen en bak ze op dezelfde wijze als spritskoekjes, recept 249.

Verwarm de oven 6 minuten voor. Schuif de bakplaat op de middelste richel in de oven. Temper de vlammen van de oven tot 1/3 van de grootte en bak de koekjes in ongeveer 25 minuten lichtbruin en gaar. ( ongeveer 170 ⁰C)

Lekker bij een kopje koningskoffie  ( zwarte koffie, slagroom en sinaasappellikeur).

Wilhelmus Oranje likeur

Recept voor ander koningsbrood stond al op Nederlands Dis: http://www.nederlands-dis.nl/basis/gebak-brood-basis/koningsbrood-dus-een-soort-oranjebrood/

Men kan natuurlijk ook nog oranje-tompoezen maken. Recept voor deze onmogelijk te eten taartjes plaatsen we morgen:

http://www.nederlands-dis.nl/snoeperij/tompoes/

Tompouce voor de koning

ORANJE EET-PLEZIER : NEDERLANDS DIS  

oranje wimpel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>