HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MELKBONEN-BABBELAARS        OUDERWETS SNOEPGOED

snoepwagen kermis

Snoepgoed heeft altijd al enorme aantrekkingskracht op mensen gehad.  Zeker ook in vroeger tijd toen suiker best duur en soms moeilijk te krijgen was. Een stukje honingraat, waar vaak de honing al uitdroop was een heerlijke traktatie. Mensen zijn altijd creatief geweest om  van heel veel grondstoffen iets lekkers op te snoepen te maken. Witte bonen zijn zo al zeer lang gebruikt om bijvoorbeeld amandelen in gebak en zelfs marsepein ( gedeeltelijk ) te vervangen.

We kwamen in een opsomming van snoepgoed bonenbabbelaars tegen. Wij veronderstelden eerst dat men hiermee babbelaars van suiker bedoelde die in de vorm van een boon waren gemaakt.

Maar een jaar of wat later kwam ik een lijst van grondstoffen hiervoor tegen en er zat inderdaad toch bonen in. Volgens  dit recept bij voorkeur witte bonen maar dan liefst niet erg oude gedroogde bonen , maar peulvruchten die kort geleden waren geoogst en gedroogd.witte bonen

Na dit een paar maal uit te hebben geprobeerd zijn we tot een lekker en goed te maken recept gekomen.

En maak het zelf maar, dan weet je dat zelfs wat oudere traditie het leven nog steeds leuker maakt.  

MELKBONEN-BABBELAARS

melkbonen babbelaars

melkbonen babbelaars

  • 100 gram boter

Boter

  • 125 gram witte bonenmeel
  • 2 eetlepels melk
  • ½ glas water
  • 125 gram rietsuiker
  • Snufje zout
  • Handje cashewnoten

cashewnoot

  • 50 gram gemalen kokos
  • Eventueel wat echte vanille(-poeder) voor de smaak
TRADITIONEEL werd geen kokos gebruikt maar een handvol fijn gemalen noten als hazelnoten, amandelen, walnoten. Maar zelfs met fijn gemalen zonnebloempitten smaken deze snoepjes of moet je ze toffee’s noemen erg lekker. Waarschijnlijk is de suiker door stroop of honing te vervangen, maar dat hebben we nog niet uitgeprobeerd en in het oude recept stond duidelijk broodsuiker. Dus hebben we ons daartoe beperkt.

Meng wat melk en 1 eetlepel suiker door de net gemalen bonenmeel ( in een amandelmolentje gaat het malen van de bonen  redelijk snel, met een blender gaat het ook goed). Wrijf het tot fijne korreltjes. Blijft het te grof wrijf het dan door een zeef heen. Hoe fijner de korrels hoe fijner de babbelaars van smaak worden.

Smelt de rest van de boter ineen pan met een dikke bodem, verwarm alles op een zeer laag pitje.

Voeg dan de fijne bonenkorrels toe en rooster het op hetzelfde lage pitje ongeveer 15 minuten, zodat de bonen garenen z licht beginnen te kleuren.

Verwarm in het water de rest van de suiker en heel weinig zout. Kook het in 10 minuten in tot een mooie siroop.

Giet de warme siroop bij de aan geroosterde bonen. Voeg dan de gemalen kokos en de helft van de cashewnoten ook fijn gemalen.

Bekleed een bakblik met bakpapier. Bestrijk het licht met gesmolten boter en giet de massa hier op uit.  Strijk de plak uit tot een dikte van ongeveer 1 cm. Druk de overgebleven cashewnoten in grove stukjes in de plaat. Laat de plaat babbelaars een uur of twee afkoelen. Snij hem dan in kleine stukjes. Rol ze eventuele nog door de kokos of vorm er balletjes van en rol ze door de poedersuiker.

melkboterbabbelaars rollen

melkbonen-babbelaars rollen

Heb je haast dan kan je de melkbonen-babbelaars ook in de diepvries  snel afkoelen en laten harden.

OOK NOGAT of NOGA is erg lekker : http://www.nederlands-dis.nl/basis/snoeperij/noga-uit-de-serie-snoepgoed-van-vroeger/noga storten

SNOEPEN IS VAN ALLE TIJDEN : NEDERLANDS DIS

snoepwagen noga de montilemar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>