HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

OLIEBOLLEN & MEER LEKKERS UIT DE FRITUUR voor OUD & NIEUW

 

wekker kwart over zes

In onze familie is het bakken van oliebollen een mannenzaak. Al zeker vanaf de eerste wereldoorlog staat het manvolk ( jong en oud) op oudejaarsochtend al zeer vroeg klaar om gezamenlijk te zorgen dat er een grote hoeveelheid oliebollen klaar staat om de tijd van oud en nieuw te overleven. Ook worden er oliebollen voor opa’s en oma’s, neven, nichten, ooms en tantes gebakken. En in mijn jeugd wist je nooit wie nu je oom of tante was, omdat alle buren ook met oom Wim en tante Zus werden aangesproken. Dus was dat een behoorlijke berg extra bollen. 

Aan de rode neuzen van de/ons heren was wel te zien dat het een inspannende klus is geweest. Zeker ook om de lege flessen sterke drank goed weg te moffelen. Want het nieuwe jaar moet je toch met een schone lei beginnen, niet waar.

oliebollen in het vet

Jammer genoeg woon ik nu in een huis met slechts alleen dames. Dus ook ik sta nu alleen op 31 december in de vroegte oliebollen te bakken en zorg ervoor dat als de dames uit hun bed komen er niets meer van dat avontuur dan schalen vol lekkers te zien is. 

 Al in de 17e eeuw werden in de lage landen oliebollen ( toen nog oliekoeken geheten) gebakken.

Het gebruikelijke frituurolie was toen raapolie. Wel werd er toen zoals in veel gerechten  meerdere specerijen  (gemalen kaneel, gember en kruidnagels) in het beslag  gedaan.

Nog steeds is de oliebol niet weg te denken rond oud & nieuw, maar is het hele jaar ook op kermissen te koop.

Oliebollen

RECEPT  OUD-HOLLANDSCHE Oliebollen ongeveer 15 stuks:

  • 250 gram bloem
  • 12,5 gram verse gist of zakje droge gist
  • 175 cc lauwe melk
  • 125 gram rozijnen en krenten
  • 25 gram  sukadesnippers
  • 1 zure appel (goudrenet)
  • 1 theelepel suiker
  • Wat zout
  • frituurolie

Zet de krenten en rozijnen in wat koude thee een uurtje in de week ( Beter nog: eerst wassen en dan 12 uur weken. Afspoelen en nadrogen).

Maak een giststarter: meng de gist met suiker en wat lauwe melk. Laat even staan tot het gaat schuimen.

Zeef de bloem in een mengkom, voeg het zout en de rest van de melk toe en roer tot glad beslag, voeg dan de giststarter toe en roer weer goed om. Was de appel, haal het klokhuis eruit (appelboor) en snij de appel in kleine stukjes. Giet de rozijnen en krenten af. Meng dit alles en de sukade ( heel fijn gesneden)  door het beslag.  Zet de beslagkom in een bak warm ( 35 °C ) water of op een warme plek en laat het beslag minstens een uur rijzen.  Verwarm de frituurolie tot ongeveer 170 ⁰C . Vorm van het beslag met twee soeplepels bollen. Laat die in het frituurvet glijden en bak deze tot ze bruin en gaar zijn.

oliebollen 1

Op keukenpapier laten uitlekken en strooi er vervolgens nog warm poedersuiker ( met of zonder wat kaneel) op.

  • Variatie: voeg citroenschil en/of vanillesuiker bij het beslag. Of week de appelstukjes met wat rum, citroensap, kaneel en basterdsuiker voor. Week-nat van de appels kan men ook bij het beslag voegen.

HARTIGE OLIEBOLLEN

Nodig

400 g bloem
220 ml lauwe melk
80 ml bier
2 eieren
5 g zout
10 g droge gist
50 g roomboter
20 g suiker

Zeef de bloem in een kom, voeg de bier en eieren erbij. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe. Laat het beslag zeker een uur op een lauwwarme plek afgedekt rijzen.

Olie van 170 °C. Met twee lepels bollen vormen en rustig frituren tot de bollen mooi bruin en gaar zijn. Op keukenpapier laten uitlekken.

hartige oliebollen

Vulling hartige oliebollen:

  1. rode paprika, knoflook-olijven, paprikapoeder, provinciaalse kruiden, zwarte peper naar smaak
  2. Zongedroogde tomaten, olijven en feta ( alles fijngesneden), oregano
  3. Blokje belegen kaas gewikkeld in ham
  4. Geroosterde pompoen blokjes en geitenkaas, peper
  5. Gesmoorde prei met geroosterde zonnepitten, karwij

In Duistland maakt men in deze periode vaak kleine oliebollen, alleen wordt daar kwark door het beslag gedaan.

Quarkballetjes

Nodig:

  • 2 eieren
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 250 gram kwark ( van mager tot vet, naar eigen smaak)
  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • Vanillesuiker of vanille-essence of gemalen vanillepeul

Frituurvet en kaneelpoedersuiker om te bestrooien. Zeef er de bloem bij. Tot mooi beslag roeren. Met twee koffielepels kleine bolletjes vormen in olie van 170 °C mooi bruin baken. Even laten uitdruipen op keukenpapier. Nog warm de kaneel-suiker erover.

quarkbalchen

  • Sommigen voegen nog citroenrasp en een theelepel kaneel bij het beslag.

Ook in Griekenland maakt men kleine oliebollen (Loukoumades) ook voor oud en nieuw. Toen we daar woonden kregen we die rond palmpasen op een van de Cycladeneilanden, toen we de gast waren van een Griekse plaatselijke familie.

Voor het deeg:

  • 500 gram bloem
  • 2 theelepels gist
  • 1 theelepel zout
  • 500 ml lauwwarm water

Meng dit en laat een uur staan rijzen.

Maak intussen honingsiroop van:

  • 250 ml honing
  • ½  uitgeperste citroen
  • 1 kaneelstokje

Laat alles zeker een half uur op een laag vuur sudderen.

Bak met 2 lepels gemaakte kleine bolletjes in olie van 170 °C.

Bak de oliebollen mooi bruin en gaar.

Leg en bolletjes even op keukenpapier, maar leg ze vervolgens nog warm in de honingsiroop.

Vis ze daarna nog lauw uit de siroop en rol ze door sesamzaad of gehakte walnoten.

Nog wat warm opeten.griekse oliebollen

MEER TRADITIE MET OUD & NIEUW : NEDERLANDS DIS

 

oud nieuw1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>