HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SPIRAALBROODJES & MARGRIETBROOD speciaal ook voor de PAASTIJD    

haasje met pasen

Pasen kan niet zonder symboliek, want dat is nodig om het steeds weer opnieuw komende nieuwe leven en de wisselingen van de seizoenen echt te begrijpen. Broodjes in de vorm van vruchtbare dieren als hazen en hanen, zoals bij Palmpasen. Of zwanen met jongen als broodsculptuur. Gebak in spiraalvorm, soms slakken genoemd omdat die dieren altijd rondlopen met het spiraal van het leven op hun huisjes. Vandaar dat ook alikruiken juist met Pasen gegeten werden.

Broodjes in spiraal vorm worden al zeer lang gebakken, men vindt ze zeker al in de Middeleeuwen. Dus zeer passend op onze paastafel.

SPIRAALBROODJES

Nodig

  • 250 gram tarwebloem & 150 gram volkoren-meel of 400 gram lemaire-meel
  • 1 pakje verse gist of een zakje droge gist
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel olie
  • Snufje zout
  • 1/5 liter lauw water
  • Olie om het bakblik mee in de smeren
  • 1 losgeklopt ei om deeg mee te bestrijken

Maak een giststarter van wat bloem, wat lauw water, de suiker en de gist. Het moet vloeibaar zijn. Roer goed en zet het op een lauwwarme plek weg, tot het gaat bruisen.

Zeef intussen de bloem in een deegkom. Strooi de zout langs de rand. Voeg de olie en de giststarter erbij. Roer goed. Voeg de rest van het lauwe water erbij en kneed tot een niet plakkend taai deeg.

Bestrooi het met wat bloem. Dek de kom af en laat het deeg zeker een uur op een lauwwarme plek rijzen.

Verdeel daarna het deeg in zes delen. Rol er op een met bloem bestoven blad rolletjes van.

Rol het deeg op tot een spiraalbroodje. Leg die op een bakblik dat met wat olie is ingesmeerd.

DSC03438

Dek de broodjes af en laat nogmaals zeker een half uur op een lauwwarme plek narijzen.

Verwarm de oven voor op 180 °C.  Bestrijk de broodjes in met het losgeklopte ei.

Afbakken in 20 minuten tot ze mooi bruin zijn.

DSC03439

  • Je kunt de broodjes naar wens voor het afbakken ook nog met wat sesamzaad, maanzaad of lijnzaad bestrooien.
  • Uiteraard kan men deze spiraalbroodjes ook van alleen witte tarwebloem maken. Wat olijfolie, provinciaalse kruiden of andere kruiden door het deeg smaken er met wat olijfolie lekker door. Men kan de broodjes dan ook met wat grof zout bestrooien.

Men kan natuurlijk ook wat zoetere broodjes in spiraalvorm bakken. Voeg dan 50 gram boter op kamertemperatuur en 25 gram rietsuiker aan het deeg toevoegen. Vervang gelijk het lauwe water door lauw melk. Door de boter moet je wel iets minder vloeistof gebruiken.

MARGRIETBROOD

In dezelfde traditie worden voor Pasen margrietbrood gebakken.

Eigenlijk zijn dan meerdere broodjes van verschillend deeg in een soort bloemvorm met zeven bloemblaadjes, bedekt met verschillende zaden± gewoonlijk sesamzaad, maanzaad, zonnepitten en lijnzaad.

margrietbrood

MARGRIETBROOD

Een bloem of een levensrad, symbool voor de lente en het nieuwe leven.

Deeg 1- bestrooien met sesamzaad

125 gram bloem, ¼ zakje droge gist, snufje zout, theelepel suiker, 1 eetlepel zonnebloemolie.

Deeg 2- bestrooien met maanzaad

125 gram lemaire-meel , ¼ zakje droge gist, snufje zout, theelepel suiker, 1 eetlepel raapolie

Deeg 3 – bestrooien met lijnzaad

125 gram half bloem, half volkoren-meel, ¼ zakje droge gist, 15 gram gebroken lijnzaad,  snufje zout, theelepel suiker, 1 eetlepel lijnolie

Deeg 4 – bestrooien met zonnepitten

125 gram half bloem/half roggemeel, ¼ zakje droge gist, 20 gram zonnepitten, snufje zout, theelepel suiker, 1 eetlepel olijfolie

1 losgeklopt ei om broodjes aan elkaar te plakken en margrietbrood voor het betrooien met het zaad in de strijken.

Bereiding:  meng per deeg alle ingrediënten, voeg per deeg 75 cl lauw water toe. En kneed alles apart tot een soepel deeg. Laat alles afgedekt ruim 1 1/2 uur op een lauwwarme plek rijzen.

Vorm van elk deeg 2 bolletjes, Vorm een margriet en plak alles met wat water of losgeklopte ei aan elkaar. Bestrijk het brood met ei en strooi per broodsoort  in met het zaad.

Leg de margrietbrood op een bakplaat met bakpapier, nogmaals 30 minuten afgedekt  laten rusten.

Afbakken in een voorverwarmde oven op 200 ⁰C gedurende ongeveer 20  minuten.

Op rooster laten afkoelen.

 

Margriet brood is feestelijk brood voor een paasontbijt .

Op Nederlands Dis staan nog meer recepten voor lekkere broodjes – wat dacht je van paasbrood

http://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/brood-voor-pasen-rijk-gevuld-paasbrood/paasbrood

of kadetjes – http://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/brood-kadetjes/

kadetjes

FIJNE PAASDAGEN  :  NEDERLANDS DIS

 

paaseieren 3

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>