HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MARSEPEIN niet alleen SINTERKLAAS SNOEPGOED

sinterklaas in marsepein

In onze lage landen is vooral met Sinterklaastijd marsepein erg populair. Er wordt van alles gemaakt van gekleurde marsepein. Marsepein is een mengsel van gemalen amandelen & suiker.

Het wordt natuurlijk ook voor gebak gebruikt. gebak met marsepein 

De structuur van marsepein is fijner dan van amandelspijs.

In Nederland was het al in de middeleeuwen bekend. Pas in de zeventiende eeuw werd het gebruik van marsepein gemeengoed. De beschermheilige Sinterklaas was toen ook een soort ‘huwelijksmakelaar’ en zorgde voor kinderen, ongehuwde vrouwen en geliefden. Ter gelegenheid van 6 december gaven jonge mannen een stuk marsepein aan hun geliefden om hun  liefde te onderstrepen.

In Europa moet marsepein minimaal 14% amandelolie bevatten. Ook mag ze niet meer dan 8,5% vocht bevatten. De samenstelling van het marsepein is verder niet beschermd waardoor er grote kwaliteitsverschillen zijn. Soms met wit bonenmeel in plaats van amandelen. Hoe meer amandelen de marsepein bevat, hoe beter die smaakt. Goede marsepein bestaat uit twee delen amandelen en drie delen suiker.

marzipaan

Voor Lübecker Marzipan is de verhouding zelfs ten minste zeven delen amandelen op drie delen suiker.

RECEPT OM ZELF MARSEPEIN TE MAKEN:

marsepein

  • ¼ kilo poedersuiker
  • ¼ kilo fijngemalen geblancheerde amandelen
  • het wit van 2 eieren
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel amandelextract of 2 bittere amandelen fijn gemalen

Meng alles en draai door een vleesmolen of een pastamachine. Zet de marsepein zeker een nacht in folie koel weg. Gebruik maar weinig poedersuiker om de marsepein uit te rollen. Naar smaak kleuren en extra smaak toevoegen: met bij voorbeeld cacao of koffie.

amandelen pellen

  • Het is erg leuk om met meer mensen ( en natuurlijk ook kinderen)  samen eerst marsepein te maken. De marsepein verschillende kleurtjes te geven en daar samen allerlei figuurtjes van te maken.
  • marsepein figuur

HEERLIJK SNOEPEN MET SINTERKLAAS : NEDERLANDS DIS

Voor meer lekkernijen voor de tijd van Sinterklaas: natuurlijk op nederlands-dis.nl 

als de amandelbomen bloeien in het vroege voorjaar

als de amandelbomen bloeien in het vroege voorjaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>