HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ZOUTARME GROENTE BOUILLON BASISTECHNIEKEN

Wil men gezonder leven, dan is vaak de eerste stap de hoeveelheid zout in ons dagelijks eten te verminderen. Ook om medische redenen kan het noodzakelijk zijn om zoutarm of zoutvrij te gaan eten. Vooral in kant en klaar eten, soepen en bouillonproducten, maar ook in het meeste eten buitenshuis  zit gewoonlijk veel zout verwerkt. Daarom is het zelf maken van een geurige bouillon een goede eerste stap.

Nu kan men ook van lamsvlees en  kip heel smakelijke zoutarme bouillon maken, maar dat is vrij veel werk en je hebt in ieder geval minstens een uur of 8 een pan op staan.

Maar een groente bouillon is veel sneller klaar. Dus daarom hierbij een oude traditionele groente bouillon , dat zonder toevoeging van zout wordt bereid. In ¾ uur koken is de bouillon in feite al klaar.

GROENTEBOUILLON ZONDER TOEGEVOEGD ZOUT

  • 1 eetlepel olie ( olijf of raap-)
  • 100 gram ui in schijfjes
  • 75 gram winterwortel in kleine stukjes
  • Klein handje peterselie
  • Groter handje selderij groen
  • 2 takjes lavas
  • Weinig verse tijm ( eventueel gedroogde)
  • Zwarte peper, grof gekneusd
  • 1 blaadje laurier
  • Borrel glaasje met appelsap met een paar druppels citroensap en dikke azijn
  • 1 liter water

Olie in de pan. Daarin de fijngesneden ui en wortel vijf minuten aanbakken,dan de peterselie en selderij mee bakken en het laurierblad, de tijm en wat zwarte peper. Een minuut later laten schrikken met het glaasje appelsap met citroensap en azijn ( ik gebruik hier balsamico-azijn voor!). Dan de water erbij, tot de kook brengen en ruim 40 minuten op een zeer zacht vuur laten aftrekken.

zoutarme bouillon

De bouillon met groentes dan rustig laten afkoelen en dan zeven en eventueel door een keukendoek passeren.

Om voor later te bewaren kan men het als ijsblokjes invriezen en zo bewaren tot gebruik.

Heerlijk als basis voor soep, sauzen en stoofgerechten.

 

  • als dikke azijn gebruik ik balsamico-azijn, maar alleen met citroen of samen met wat tamarinde werkt het ook prima.

Voor kippenbouillon gebruikt men het recept voor kippenbouillon, maar men voegt er geen enkele zout aan toe. Recept kippenbouillon: http://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/kippenbouillon/

heldere kippenbouillon

heldere kippenbouillon

NATUURLIJKE KEUKEN : NEDERLANDS DIS

koken vroeger

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>