HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ARNHEMSE AARDAPPELKOEK aardappelgerechten van vroeger

 

aardappels 1Arnhemse Aardappelkoek:  Een traditioneel gerecht, niet alleen een streekgerecht uit Arnhem, maar vroeger algemeen gemaakt. Een lokale variatie op het tegenwoordig bekendere aardappelgerecht Rösti.

  • ¾ kilo nieuwe of niet afkokende aardappels
  • 100 gram gerookt doorregen spek
  • 50 gram reuzel of boter
  • 150 gram jong belegen boerenkaas ( geraspt)
  • Peper en zout

Kook de aardappels geboend  in een bodempje water met wat zout  net niet gaar. Giet ze dan af en overgiet ze met koud water. Pel de aardappels en rasp ze grof.

Bak in tussen de spek in kleine reepjes in de reuzel of boter uit. Schep de reepjes spek uit het vet en laat uitdruipen. Vermeng dit  samen met de geraspte kaas door de aardappels. Schep nog wat spekvet door het mengsel. Zet een koekenpan op het vuur, doe er wat reuzel in en druk vervolgens het aardappelmengsel als een koek verdeeld over de bodem aan. Bak de ene kant langzaam bruin, keer dan de aardappelkoek en bak de andere kant mooi bruin.

aardappelkoek arnhemse

Lekker met zelf-gemaakte appelmoes :

http://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/appelmoes-2/

grove appelmoes

grove appelmoes

en alle variaties daarmee.

 

Alle variaties op aardappel : NEDERLANDS DIS 

aardappels in zak blauwe

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>