HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

AARDAPPELPUREE

Aardappelpuree wordt traditioneel in Nederland wel gegeten, maar dat is toch vaak een uitzondering. Alleen in stamppotten worden aardappels hier zo veel gebruikt. Alle variaties op aardappel zijn rond de Franse tijd in onze keuken terechtgekomen. In die Franse tijd zijn we ook begonnen met het eten van die aardappel. Dit als direct gevolg van de grote hongersnoden in Europa die de Franse militaire acties van Napoleon hebben gegeven. Pas toen, dus rond het begin van de 19 eeuw werd aardappel zo het volksvoedsel in heel Europa. Daarvoor werden aardappels eigenlijk alleen als voer voor beesten geteeld.

Par,mentier

De Franse legerapotheker Antoine-Augustin Parmentier heeft daar een stevige bijdrage aan geleverd. Meerdere aardappelgerechten dragen nog steeds  zijn naam. Het bekendste is wel het in Frankrijk erg populaire “Hachis Parmentier” een ovengerecht met twee lagen aardappelpuree met ertussen gebakken geruld gehakt met gebakken groentes in een saus. Gegratineerd uit de oven wordt dit geserveerd.hachis parmentier

Aardappelpuree kan je zo  bij een maaltijd eten, maar wordt vaak ook verwerkt tot aardappelkroketjes, of in een torentje opgespoten en dan in de oven of onder een gril van een smakelijk bruin laagje voorzien. Of natuurlijk met broodkruin, boter en/of kaas in een oven gegratineerd. Ook worden er aardappelkoekjes vaak in een koekenpan van gebakken.

Aardappelpuree:

Nodig

  • 1 kilo ( wat kruimige) aardappels
  • wat zout
  • ¼ liter melk
  • 50 gram boter
  • nootmuskaat

Kook de geschilde in stukjes gesneden aardappels met een bodempje water en wat zout gaar.

Giet ze af, maar bewaar het kookwater. Stoom de aardappels na. Stamp ze, pers ze door een pureepers of hak ze met een staafmixer fijn. Vermeng de puree met wat kooknat, de melk en de boter. En klop alles tot een luchtige puree.

Op het laatst wat nootmuskaat er over raspen.

aardappelpuree

 

 Alle variaties met aardappel : NEDERLANDS DIS

aardappels in zak blauwe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>