HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WAFELS EN WAFELS van AARDAPPELEN

CAM00413IN  WAFELS EN WAFELS

AARDAPPELS werden zowel rauw, als gekookt of zelfs in de vorm van puree  traditioneel in wisselende hoeveelheden aan het beslag voor wafels, koekjes en brood toegevoegd.

Aardappelen werden zowel voor hartige als voor zoete gerechten gebruikt. Bij wafels werd dit zowel aan traditioneel gistbeslag als aan soezenbeslag toegevoegd. In de simpelste vorm werd aan aardappelpuree, een ei, wat bloem toegevoegd en dit in een wafelijzer met gesmolten boter ingesmeerd tot wafels gebakken. Dit is geschikt als bijgerecht voor een rijke soep of een maaltijd met veel saus.

Maar wil je meer dan geeft een van de volgende recepten zeker een mogelijkheid:

Zoete aardappelwafels:zoete wafels

  • 800  gram aardappels
  • wat zout
  • 1 pakje boter (250 gram)
  • 2 of 3 eieren
  • 200 gram suiker
  • eventueel vanillesuiker of kaneel
  • ½ kilo bloem
  • 1 zakje gist
  • 1/3 liter lauwe melk
  • zout, peper nootmuskaat
  • boter, olie of reuzel om te bakken

Kook de geschilde aardappels ( liefst iets kruimige soort)  met een bodempje water en wat zout gaar. Water afgieten en aardappels droog stomen.

Maak een gist beslag. Zeef de bloem boven een kom. Voeg er de gist, wat zout en een klein schepje suiker bij. Giet de lauwe melk erbij. Roer tot een glad beslag. Zet op een warmen plek een  half uur afgedekt  weg.

Scheid in tussen de eieren. Smelt de boter, maar maak deze niet echt warm. Klop in een kom de eidooiers los, voeg de boter al roerend erbij en dan de suiker met eventueel vanillesuiker of kaneel. Klop zo dat er een soort crème ontstaat. Klop de eiwitten hard.

Om eiwitten hard te kloppen, moeten de kom en gardes vetvrij zijn. Dus bestrijk deze met een partje citroen, voordat men de eiwitten gaat kloppen. Een paar korrels zout bij de eiwitten bevordert het stijfkloppen.eiwit stijf geslagen

Prak de aardappels fijn, vermeng dat met de eidooiers. Dan dit geheel vermengen met het gistbeslag. Op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat.  Als laatste schep U de eiwitten erdoor. Laat het geheel nog 15 minuten staan. Bak er dan in een wafelijzer mooie goudbruine wafels van. Bestrijk het wafelijzer elke keer met gesmolten boter. Warme wafels bestrooien met poedersuiker. Zijn zo erg lekker,  maar met jam of chocoladepasta smaakt het ook niet verkeerd.

 

RIJKE AARDAPPELWAFELS MET SOEZENDEEG

zalmwafels

  • ½ kilo kruimige aardappels
  • 50 gram boter
  • 2 eidooiers / 1 ei
  • weinig zout

HET SOEZENDEEG

  • 1/8 liter water
  • 75 gram boter
  • 60 gram gezeefde bloem
  • 2 eieren
  • zout, peper en nootmuskaat

Kook het water met de boter. Pan op lager vuur. Voeg in een keer de bloem toe en roer totdat het geheel als een bal van de want van de pan loslaat. Pan van het vuur. Laat even afkoelen en voeg dan een ei toe. Roeren totdat die helemaal is opgenomen, dan het andere ei erbij en weer roeren totdat alles is opgenomen. Het glimmende gele soezenbeslag rustig laten afkoelen. In de tussentijd zijn de aardappels met een bodempje water en wat zout gaar gekookt. Stamp deze tot puree en voeg bij de warme puree de boter. Laat verder afkoelen en voeg de dooiers en het ei er roerend bij. Vermeng beide massa’s tot een beslag. Spuit met een spuitzak of lepel het deeg in een warme met boter bestreken wafelijzer zodat het ijzer net gevuld is. Bak er op een rustig vuur mooie wafels van.

Je kan door het beslag kruidenboter of anjovispasta voegen om andere wafels te maken. Zeer geschikt als voorgerecht met wat kruidenkwark of zure room. Gerookte vis past hier goed bij en een mooie groene salade met dille.

(Hartige) Aardappelwafels van aan de Duitse grens:

  • 250 gram tarwebloem ( zeven boven de beslagkom)
  • 1 zakje droge gist
  • Snufje zout en theelepel suiker
  • ¼ liter lauwe melk
  • 700 gram geschilde eigenheimers ( of andere kruimige aardappels)
  • 3 eieren
  • 50 gram fijngesneden prei
  • 1 eetlepel fijngesneden selderie
  • zout; peper, nootmuskaat
  • wat boter of raapolie

Bloem en gist vermengen. Tot een glad beslag kloppen met de lauwe melk, zout en suiker. Toegedekt met een theedoek half uurtje laten staan op een warme plek..

Aardappels fijn raspen (eventueel in de keukenmachine). In een zeef doen, uitdrukken en verder laten uitlekken boven een kom. Het nat wegdoen, maar de geraspte  aardappelprut bewaren.

In de kom het gistbeslag glad kloppen met de eieren. Mengen met geraspte eigenheimers, prei, peper, zout, nootmuskaat. Toedekken met een theedoek en 15 minuten op een lauwe plek laten staan rijzen.

Het ijzer verwarmen. Inkwasten met gesmolten boter of raapolie. Het beslag royaal tot aan de rand van het ijzer; al omdraaiend bakken tot de wafels mooi bruin en gaar zijn.

Erbij: aangemaakte veldsla of bindsla met augurkjes; dipsaus van zure room met grove mosterd

Uiteraard voegt men traditioneel in het Saksiche land aan de grens met Duitsland vaak wat uitgebakken spekjes ( 25 tot 50 gram) bij het beslag en vet men het wafelijzer met reuzel in.

Dit is dus niet geschikt voor vegetariërs, terwijl het gewone recept dat zeker wel is.

Naast selderie of zelfs  in plaats van selderie en/of prei kunnen ook andere groene kruiden zeer fijngehakt aan het wafelbeslag toegevoegd worden.

wafels bij een maaltijd

wafels bij een maaltijd

.

 

VELE VARIATIES MET AARDAPPELS : NEDERLANDS DIS

 

aardappels in zak blauwe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>