HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GEBAKKEN AARDAPPELS UIT DE OVEN

schijfles aardappel

In de Nederlandse traditie koken we bijna altijd aardappels voor als we ze in een of andere vorm willen bakken. Alleen als de oven vaak voor groter braadwerk langer in gebruik was, werden vaak ook de aardappel met andere groente hierbij  tegelijkertijd bereid. Dan werden de aardappels niet voorgekookt  en dat levert een gebakken aardappel op met een andere smaak.

Invloeden uit het zuiden van Europa zijn tegenwoordig in de Nederlandse keuken te zien. Daarom worden aardappels vaker in de oven en dan ook rauw bereid. Ook wordt er dan naast knoflook,  zuidelijke smaken in de vorm van kruiden toegevoegd. Denk maar aan tijm en rozemarijn.rozemarijn

gebakken ui en salie met aardappels

gebakken ui en salie met aardappels

Maar traditioneel werd in Nederland vroeger vaak salieblaadjes bij aardappel gevoegd  ook samen met ui. Een heel lekkere combinatie.

Voor een groter gebraad voegde men vaak ui, wortelen en pastinaak toe aan de aardappel. In een oven van ruim 200⁰C zijn deze groente met een royale scheut olie en een aantal keren omhutselen in een uur gaar. Zwarte peper, verse kruiden uit je tuin royaal toevoegen. Niet zuinig met olie zijn, zorg dat de groentes aan alle kanten een met een dun laagje olie zijn bedekt ( dus omroeren), want anders bakt dit aan. Worden de groentes en aardappelen te donker, afdekken met aluminiumfolie of als vroeger met een vetvrijpapiertje bestreken met wat olie, reuzel of boter.  Als alles gaar en lekker bruin is er voor het serveren grof zout over strooien. De meeste mensen voegen er meerdere teentjes platgeslagen knoflook  en enkele uien bij. Je kunt natuurlijk ook een hele knol knoflook erbij doen en zo laten garen. Deze smaken dan erg romig en in eerste instantie veel zachter van smaak.Kleine aardappels uit de oven

 

Gebakken aardappels uit de oven

Oven op 200 tot 220 ⁰C voorverwarmen.

Nodig:

  • 1 kilo aardappels
  • Olijfolie of raapolie
  • Handvol rozemarijn
  • Teen knoflook
  • Zout en peper uit de molen

Zelf vind ik dit recept het lekkerste met nieuwe aardappels en dan speciaal als ik krieltjes in huis heb.

Die boen je schoon en was je grondig. Laten drogen op een theedoek. Ook alle rare plekken uit de aardappels snijden.

Een braadslee met olie bedekken, daarin de aardappels, goed omroeren zodat alle aardappels met een dunne film olie zijn bedekt. Rozemarijn over de aardappels verdelen en de geperste teen knoflook. Peper en zout er over malen. Afhankelijk van de grootte van de aardappels deze minimaal 30 minuten ( krieltjes) tot wel 50 minuten ( nieuwe, grote aardappels ) in de oven. Regelmatig omroeren en zo nodig wat extra olie erbij. Zijn de aardappels heel groot kan je ze ook in stukken snijden.

Vers gehakte peterselie of bieslook erover bij het serveren.

Wil je toch snel aardappels uit de oven op tafel zetten, snij de aardappels in kleinere blokjes en kookt ze bedekt met water met wat zout voor tot 100 ⁰C. Dan gelijk afgieten en koel spoelen.

Verder op dezelfde manier in de oven  bakken. De baktijd is dan maximaal 25 minuten.

gebakken krieltjes

 

AARDAPPELS IN ONZE KEUKEN : NEDERLANDS DIS

 

aardappels in zak blauwe

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>