HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

AUBERGINESCHOTEL MET OOSTERSE INVLOEDEN

 

aubergineAUBERGINE is eigenlijk een vaste plant, die tegenwoordig als eenjarige wordt geteeld. Oorspronkelijk was het een heesterachtige plant. De bladeren zijn zacht behaard, de bloemen meestal paars. Hij groeide van oorsprong in Azië onder andere in India. De vrucht kan vele kleuren hebben. Hier worden in kassen vooral paarse en soms witte aubergines geteeld. In de 13 eeuw wordt Aubergine in Europa geïntroduceerd. Pas vanaf de 17e eeuw pas echt geteeld. Vooral door de Italiaanse, Turkse en Noord Afrikaanse keuken is aubergine nu in Nederland bekend geworden.

Toch komt aubergine veel langer dan bijvoorbeeld de courgette in onze keuken voor. Al rond 1900 vinden we recepten voor aubergine in Nederlandse kookboeken.

auberginepant

AUBERGINE SCHOTEL

Recept  met de smaak uit warmere gebieden.

 • 3 aubergines
 • Olijfolie
 • 1 ½ ui
 • Zout en peper uit de molen
 • Provinciaalse kruiden of tijm of oregano
 • Bloem
 • Cayennepeper of sambal, harissa
 • 350 gram gekookte kikkererwten ( zelf voorgekookt of een blik van ½ liter)
 • ¾ kilo tomaten ( roma of vleestomaten)
 • Beetje honing of suiker
 • peterselie

 

Snij de aubergine in plakken van ¾ tot 1 cm. dik. Leg ze bestrooid met zout en provinciaalse kruiden in een vergiet met een bakje eronder om het vocht op te vangen. Laat ze zo zeker 2 uur op kamertemperatuur staan.

Het instrooien van plakken aubergine met zout onttrekt niet alleen water uit de vrucht van de aubergine , het zorgt het tevens voor dat met het vocht ook de licht bittere smaakstoffen in aubergine weg gaan.gegrilde aubergine

Dep de plakken droog met keukenpapier en bestrooi eventueel met wat bloem. Bak ze in een koekenpan met wat olijfolie mooi bruin. Leg de plakken gebakken aubergine op de bodem van een ovenschaal. Snij de ui in grove schijven. Bak die ook in wat olie bruin. Leg die op de gebakken auberginepakken. Schenk ook de olie over de aubergines uit . Op smaak maken met wat zout en cayennepeper.

Snij de tomaat in plakken. Leg ze dakpansgewijs langs de rand van de schotel over de aubergine en ui.

Peper en zout over de tomaat en een paar druppels honing of korreltjes suiker. Giet de kikkererwten af en giet die in het midden van de ui en de aubergine, binnen de rand van de tomaten. Strooi hier ook cayennepeper en zout over en wat provinciaalse kruiden of tijm  of oregano.

Men kan naar smaak wat fijngeperste knoflook toevoegen en eventueel wat sumak.

Giet 150 cc. kokend water of lichte groentebouillon in de schotel  en  gaar alles in ongeveer 40 minuten in een oven van 200⁰C. Uit de oven strooit men er fijngesneden peterselie over.

 • Vaak meng ik de tomaten door de kikkererwten, zeker als deze wat droog uitvallen.
 • In plaats van kikkererwten passen geweekte gedroogde tuinbonen gekookt hier ook erg goed bij, maar ook met doperwten krijgt men een lekker gerecht.

 

Warm serveren met  gekookte rijst of bulgur en een groene salade. Of eten met plat ( Turks) brood.

aubergineschotel

 

AUBERGINE  : TEGENWOORDIG EEN NEDERLANDSE (ZOMER-) GROENTE

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>