HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ZOMERSE STAMPPOT van RAAPSTELEN en BOSUI

bosui

De bosui, lente-ui, sla-ui, of pijpajuin en schalulleke inVlaanderen,  is een jonge nog onvolgroeide geboste ui met blad. Er worden bosui aangeboden die wel een ui heeft gevormd, maar ook bosjes met enkel rankend groen. Van de koude grond wordt bosui van juni tot ongeveer september aangeboden. Buiten deze periode komen de bosui van elders of uit de kas.

Bosui kan zoveel rauw als gekookt, gebakken of gewokt worden gebruikt.

Bosui is niet een uiensoort, dat in een bos groeit , maar jonge uien  die in een bosje met een elastiekje samengebonden worden aangeboden. De smaak is zacht ui-achtig en lijkt een beetje op jonge prei. Bosui moet je trouwens nooit lang meekoken of stoven, want dan verliest het zijn smaak.

Apart als groente kan je bosui ook serveren: snij de bosui in stukjes van 5 centimeter en snij het uitje recht doormidden. Smoor dit alles in wat boter tot ze licht aankleuren ( maximaal 5 minuten). Strooi er dan vers gemalen  peper en grof zout over.

 

Gebruik van BOSUI:

  • In salades van groene groentes en komkommer
  • In salades met citrusvruchten
  • In ringetjes op het laatst over bijvoorbeeld  groente- en tomatensoep
  • Roergebakken met andere groenten
  • Heel fijn gesnipperd in een dipsaus of een kruidenmayonaise

    Gesnipperde bosui

    Gesnipperde bosui

 

ZOMERSE STAMPPOT MET BOSUI EN RAAPSTELEN

  • 200 gram katenspek

katenspek in reepjes

 

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • wat boter
  • melk
  • 400 gram raapstelen ( of als je die niet dan krijgen rucola)
SONY DSC

bosje raapstelen

  • 125 gram zure room
  • 4 bosuitjes
  • knoflookteen
  • Olie
  • Zout en peper

 

Kook de aardappels ( ongeschild) met een bodempje water en wat zout gaar. Pellen en grof tot puree stampen. Voeg boter en melk toe en maak er een mooie puree van.

Raapstelen wassen en in stukjes van 2 cm snijden. Bos ui schoonmaken,knoflookteen ook en alles in fijne ringetjes snijden. In een pan met olie de plakjes katenspek aanbakken, totdat ze knapperig zijn. De katenspek eruit en warm houden. In de olie eerst de bosui en als die aangebakken zijn de knoflook aan smoren. Peper en zout erbij. De raapstelen met aangebakken bosui en de zure room door de puree mengen. De plakjes katenspek over de stamppot leggen.

stamppot raapstelen bosui

 

Een ander recept met raapstelen: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/voorjaarsgroente-raapstelen/

stamppot raapstelen

ALLE VOORJAARS- EN ZOMER-GROENTE : NEDERLANDS DIS

groente

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>