HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BOTERBONEN moet je echt in je moestuin telen!

boterbonen

Boterbonen zijn de gele variant van sperziebonen, Ze zijn alleen zachter en romiger van smaak.

Verwar ze niet met sommige grote witte bonen, die soms ook boterboontjes worden genoemd.

In Nederland werden ze vroeger meer geteeld dan tegenwoordig. Gewoon van de koude grond zijn ze hier vanaf juni tot eind september maar niet altijd in ruime mate  te koop. De rest van het jaar worden ze beperkt van elders aangeboden.

In Frankrijk worden veel meer boterbonen dan groen sperziebonen verbouwd, uiteraard teelt men daar ook veel “haricots verts”, die dunner en zeker chiquer/lekkerder zijn. Gele boterbonen moeten net als andere sperziebonen niet rauw gegeten worden.

Als je zelf sperziebonen of boterbonen in je moestuin zaait kan je meestal overvloedig deze bonen eten. Alle sperziebonen kun je op versheid controleren door ze door te breken, ze moeten dan een duidelijke klak laten horen.

Kooktijd is 12 tot 16 minuten, daarbij kan men beter het zout pas als ze gaar zijn toevoegen. Sommige mensen voegen wat suiker aan het kookwater toe, provinciaalse kruiden smaken er goed bij. Men kan boterbonen ook roerbakken, smoren en stoven.

Gewoonlijk werden boterbonen gebroken in weinig water met zout gaar gekookt ( vroeger wel tot 30 minuten toe). Men liet ze dan in een vergiet uitdruipen en met een klontje boter en wat nootmuskaat geserveerd.

Lekkerder vind ik een combinatie met tijm en voor de liefhebber wat gerookte spek of rauwe ham erdoor voor de smaak.

BOTERBOONTJES met spek

¼ kilo boterbonen, schoongemaakt
25 gram gerookte ontbijtspek, in reepjes
wat olijfolie
1 eetlepel tijmblaadjes

wat grof zoutboterboontjes met spek

 

Kook de boontjes met een bodempje water net gaar. Afspoelen met koud water.

In wat olijfolie de spekstukjes mooi bruin bakken, dan de tijm erbij en als laatste de gekookte boontjes. Even doorwarmen en bij het serveren naar smaak wat grof zout erover.

VEGETARISCH :

wel duizend pitten in een bloem

wel duizend pitten in een bloem

25 gram gepelde zonnebloempitjes droog  of in wat olie met wat zout licht bruin bakken en met een klontje boter samen met wat tijm en de gaargekookte boterboontjes kort aanbakken.

Trouwens met wat pesto erdoor smaken boterboontjes ook erg lekker.boterboontjes met verse kruiden

Sperzieboontje werden vroeger vaak breekboontjes genoemd en met azijn en spekjes klaargemaakt:

http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/breekbonen-met-spekjes-en-azijn/

sperziebonen

Ook in zelfgemaakte Piccalilly kan men boterboontjes in verwerken:

http://www.nederlands-dis.nl/kruiden-en-zo/piccalilly/

Vlaamse pickles

Vlaamse pickles

 

VERSE ZOMERGROENTES OP NEDERLANDS DIS

groente

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>