HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BRAVE HENDRIK IN ROOMSAUS

brave hendrik

Brave Hendrik is een vaste plant en is, juist in de periode dat er nog geen aanbod van geteelde voorjaarsgroenten is, een uitkomst. Met name vroeger was dat samen met bijvoorbeeld hopscheuten, paardenbloemblad en brandnetelblad  de eerste verse groene groentes in het voorjaar.

Brave Hendrik is een plant (ca. 50 – 80 cm hoog) uit de ganzenvoet-familie. Daartoe behoren ook spinazie en snijbiet.
De plant komt wild voor in bosrijke omgevingen in Zuid-Oost Nederland en andere delen van Europa. Zeker sinds de ijzertijd, vermoedelijk veel eerder. In Nederland is de plant (in het wild) zeer zeldzaam en staat op de zgn. rode lijst. Dus niet in het wild plukken. Maar net als bijvoorbeeld daslook in je tuin planten.
In andere landen wordt het als een onkruid beschouwd en is vaak te vinden.
Brave Hendrik groeit goed op gecultiveerde gronden, langs wegen en  hagen. Het is een pioniersplant op stikstofrijke grond. De plant wordt al duizenden jaren overal ter wereld geteeld. Brave Hendrik is voedzaam en een uitkomst in tijden van schaarste.
Doch over het algemeen genomen is Brave Hendrik een waarachtig vergeten groente. Dat komt mede omdat het geplukte blad hooguit een dag te bewaren is.

De Fransman Vilmorin-Andrieux  (een van de oprichters van een beroemd Frans zaadhuis) noemde de plant Lincolnshire asperge, omdat het veel werd geteeld in de tuinen van de boeren aldaar. Die aten toen met name scheuten van de plant als asperges.
In het Britse graafschap Lincolnshire wordt BraveHendrik nog steeds vaak geteeld.

Brave-Hendrik 2

BRAVE HENDRIK ALS GROENTE

  • 750 gram jonge Brave Hendrikscheuten ( pluk de scheuten voor de bloei)
  • 3 dl room of crème fraîche
  • 1 schepje of minder plantaardige bouillonpoeder of biologische kruidenzout
  • 10 jonge lavasblaadjes, fijn gesneden
  • peper, eventueel wat zout

BEREIDING

Schil de scheuten dun en snijd van de onderkant ongeveer 2 cm. af.
Was de scheuten grondig en laat ze uitlekken.
Doe de scheuten in een pan met zoveel water dat ze onderstaan, voeg eventueel wat zout toe, breng aan de kook en kook ze in 8 minuten gaar.
Giet ze af en laat ze uitlekken. Breng de room (crème fraîche) aan de kook en laat tot de helft inkoken.
Roer de lavas en de bouillonpoeder of kruidenzout naar smaak toe. Eventueel wat peper en vervolgens de scheuten erdoor. Even doorwarmen.

Gestoofd is brave hendrik er lekker om met pasta te eten met erover gesmolten geitenkaas en geroosterde pijnboompitjes. 

brave hendrik met pasta en geitenkaas

PERIODE vanaf april tot aan de bloei

TE GEBRUIKEN  * Stengeltoppen als asperges  * Jong blad en spruiten in kruidensoepen, groenteschotels en salades

ALLES WAT DE NATUUR BIEDT : NEDERLANDS DIS

mandje kruiden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>