HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BREDENE AAN ZEE        KABELJAUW OP Z’N VLAAMS

De keuken van de oorspronkelijke Nederlandstalige  NOORDZEEKUST  vanaf Duinkerken omhoog.
Bredene aan Zee het strand

 

Bredene aan Zee  is de enige kustgemeente aan de Vlaamse kust  waar de duinen overglijden in het fijne zandstrand. In de zomer geniet je er van het soms te volle strandleven, maar ook buiten het seizoen lokt het spel van eb en vloed velen naar deze badplaats. Hier is geen zeedijk die het achterland moet beschermen tegen de grillen van de zee. Bredene aan Zee mist ook mede vanwege de afwezigheid van een zeedijk hoogbouw of eindeloze appartements-saaiheid aan de kust. Hoog op de duinen kan je aan de ene zijde uitkijken over de eeuwige beweeglijkheid van de zee, aan de andere kant over vlakke polders. En Bredene biedt daarnaast als enige Vlaamse kustgemeente een naaktstrand aan zee.

bredene aan zee strand 1

 

Maar ook kent Bredene een bedevaartsoord voor vissers: De Visserskapel O.L.Vrouw Ter Duinen en natuurlijk kent Bredene wel hoogbouw bij de winkels, eetzalen, frietenkotten, strandpaviljoens en biedt zelfs een nachtleven. En daarnaast kent Bredene achter de duinen zeer vele campings in alle soorten voor een breed publiek.

TWEE KANTEN VAN BREDENE AAN ZEE

TWEE KANTEN VAN BREDENE AAN ZEE

En net als alle andere Vlaamse kustplaatsen kent Bredene vele recepten van vroeger & nu voor de producten van  de zee.

KABELJAUW uit BREDENE

kabeljauwmoten

  • Ongeveer 1 kilo kabeljauw in moten
  • 150 gram reuzel of boter
  • Sap van 1 citroen
  • 1 ui fijngesneden
  • Bosje peterselie fijngeknipt
  • Peper uit de molen en zeezout

Verdeel het vet of boter royaal over een ovenschotel.

Was de kabeljauw moten en droog ze af. Bestrooi ze met peper en zeezout.

Bak in tussen het fijngesneden ui in het grootste deel van de vet of boter  ( of half boter half olie) mooi bruin. Strooi hier ook wat zout en peper over. Blus het af met een half glas warm water of als je dat toch open hebt staan een half glas witbier of droge witte wijn. Laat de uien nog een tiental minuten sudderen in dit vocht. In tussen laat men de oven voorverwarmen op ongeveer 180⁰C. Men giet de uien en het vocht over de vis en schuift die in de oven. In een half uur zal de vis wel gaar zijn. Haal de gare vis uit de oven, pers er de sap van een citroen over en besrooi het ruim met fijne krulpeterselie.kabeljauw iuit de oven

Uiteraard eet men dit met gekookte aardappelen en een schaaltje gemengde salade.

  • Men kan natuurlijk de ui stoven in echt Belgisch trappistenbier, maar voeg dan ook nog een paar blaadjes laurier en takjes verse tijm bij ovenschotel.kabeljauw met Orvalbier

Meer informatie en recepten met kabeljauw: http://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/zeevis-rondvissen-kabeljauw/kabeljauw

 

GENIETEN AAN DE KUST : NEDERLANDS DIS

bredene aan zee vroegerBredene aan Zee  nog geeneens zo lang geleden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>